Opleving kuikenmarkt zet niet door

Bedrukte gezichten op de kuikenmarkt. De supermarktverkopen lopen goed, maar voor de rest is er weinig vraag naar kip.

Vorige week was er een opleving van de verkoop van vers vlees voor Pasen. Die stemde hoopvol en bracht de verwachting dat deze week ook kansen zou bieden omdat het vleesaanbod gepland lager lag door het uitvallen van Tweede Paasdag als slachtdag. Bovendien is er minder import uit landen als Polen en Roemenië, waar naast Pasen ook Goede Vrijdag een vrije dag is.

Vraag liep snel terug

Die verwachting komt niet uit. Na goede bestellingen op dinsda b14 april liep de vraag snel terug, zo melden slachterijen. Daardoor ontstaat weer voorraadvorming en neemt de prijsdruk weer toe. Dat is terug te zien in de contractprijzen. De Belgische ABC daalt een cent naar € 0,81 per kilo. Diezelfde verlaging past ook CFG toe. De CFG-prijs komt daarmee op € 0,76 (ex btw) en de Frisia-notering op € 0,745 per kilo. De VCN gaat 1,25 cent omlaag naar € 0,725. Esbro doet er 1,5 cent af en komt op € 0,805 en Jan van Ee verlaagt 2 cent naar € 0,735.

Barneveldse noteringen

Waar Deinze 2 cent inlevert naar € 0,75 tot € 0,77 per kilo, blijven de Barneveldse noteringen van vrije kuikens onveranderd. Net als afgelopen weken staat de notering voor zowel lichte als zware dieren op € 0,74 tot € 0,76 per kilo. Net als afgelopen weken is er bij de lichte kuikens nog wel enig onderscheid: voor kuikens onder 2 kilo eigenlijk geen prijs te geven is doordat er geen vraag naar grillkippen is.

Balans duidelijk uit evenwicht

Door het wegvallen van vraag en een aanbod dat is gepland op een regulier aantrekkende markt in het voorjaar, is de balans duidelijk uit evenwicht. Er zijn slachterijen die adviseren minder kuikens op te zetten. Zo heeft De Kuikenaer in Goor geen behoefte meer heeft aan uitladers en heeft zijn vleeskuikenhouders verzocht om 25% minder dieren op te zetten. Er zijn ook al pluimveehouders die nu niet opstallen, maar voor langere leegstand kiezen. Volgende week is weer een volle werkweek. Daardoor komt er weer veel kip. De verwachting is dat de prijsdruk daardoor zeker niet minder wordt.

Prognose: prijsverlaging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.