Opleving preiprijzen van korte duur

15-10-2020 | Laatste update op 15-02 | |
Keuren van prei bij de veiling ZON in Venray. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Keuren van prei bij de veiling ZON in Venray. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Prijzen voor prei zitten weer op het niveau van 50 à 60 cent, dat zijn prijzen die half oktober te verwachten zijn.

Eind september zag het prijsniveau van prei er nog florissant uit. Inmiddels zitten de prijzen weer op het niveau van 50 à 60 cent en dat zijn prijzen die half oktober te verwachten zijn.

Stijgende prijzen op Duitse groothandelsmarkt

In tegenstelling tot de dalende prijstrend op REO Veiling en ZON fruit & vegetables constateert het Duitse marktbureau AMI op de Duitse groothandelsmarkten bij een beperkt aanbod een stijgende prijstrend, vanwege een duidelijke vraag naar prei. Het prijsniveau voor Duitse telers lag in week 41 rond 75 cent per kilo. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van week 40 en deze prijs ligt 6% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Op de groothandelsmarkten zijn de handelsprijzen in week 41 ten opzichte van week 40 zelfs met 17% gestegen. Midden week 41 (7 oktober) werd tot € 1,11 per kilo betaald. De kwaliteit is goed, wel is sprake van veel optische schade door trips, stelt AMI vast.

REO Veiling

Na de piek op 30 september van € 1,20 per kilo voor de sortering 3-4 FLMW zakte op REO Veiling de prijs zeer geleidelijk naar 53 cent op 12 oktober. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen dit jaar sinds 11 september wel (soms duidelijk) beter. Sinds deze week worden de verschillen kleiner.

Op 11 oktober werd in 2019 slechts 38 cent voor de klok betaald, op maandag 12 oktober was dat de genoemde 53 cent en op woensdag 56 cent. Als we kijken naar de prijsontwikkeling in de afgelopen 2 jaar, dan zien we rond 20 oktober pas weer een echt stijgende trend ontstaan.

Nederlandse veilingen

Bij ZON fruit & vegetables werd op 1 oktober voor de sortering Lang Wit de piek van 88 cent bereikt. Ondanks twee prijsoplevingen was de prijstrend dalend tot 48 cent op maandag. Deze week schommelde de prijs rond 45 cent. Bij The Greenery werd maandag 56 cent geklokt en op donderdag 39 cent.

Prognose: onzekere telersprijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.