Doorgaan naar artikel

Opleving vloeibare zuivel blijft uit

Foto: Twan Wiermans premium

Foto: Twan Wiermans

Het rustige karakter van de zuivelmarkt duurt nog voort. Door de feestdag Maria Hemelvaart was bijvoorbeeld in Duitsland in het begin van deze week helemaal geen handel.

Wat meer actie werd verwacht in de opvolgende dagen, maar echt veel transacties zijn er niet te melden. De melkaanvoer daalt weliswaar, maar blijft toch relatief hoog. Daarbij blijven vet- en eiwitgehalten op peil.

Vraag room blijft achterwege

De vraag naar room leek door het goede weer aan te kunnen trekken, maar blijft toch achter. Nu wordt de hoop gevestigd op de komende week, omdat weersvooruitzichten ook dan nog goed zijn en het einde van de zomervakantie dichterbij komt.

De prijs van room schommelt rond € 5 per kilo, maar kan in de komende dagen nog wat aantrekken. In de botermarkt is er weinig vraag, maar voldoende product. Koelhuizen raken voller en voller. De grens van € 4.000 per ton komt steeds dichterbij. Op dit moment ligt de prijs rond € 4.300 per ton.

Prijs vollemelkpoeder zakt

Op de GDT zakte de prijs van vollemelkpoeder flink. Ondanks dat de Chinese economie langzaam aantrekt, blijft het land weg van de markt. Mageremelkpoeder zakte in het kielzog mee in prijs. In Europa is de vraag terughoudend en staan prijzen eveneens onder druk. Het lijkt erop dat de € 2.000 per ton geen belemmering vormt voor verdere prijsdalingen. Kopers wachten rustig af en worden telkens weer beloond in hun afwachtende houding.

Mageremelkconcentraat

Mageremelkconcentraat blijft in prijs gelijk rond € 1,95 per kilo. Het wordt voor poederproducenten minder interessant om het relatief dure product te verpoederen, waardoor meer aanbod van concentraat ontstaat. Op de kaasmarkt lijkt de minste spanning te zitten en was een prijsverhoging mogelijk. Echter, als boter en mageremelkpoeder in dit tempo in prijs blijven zakken, heeft dat ook zijn weerslag op de kaasprijs. Jonge Goudse is te koop tussen € 4,30 en € 4,35 per kilo.

Prognose: vloeibaar licht hoger, vaste producten prijsdruk.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin