Oplopende vraag naar eieren voor kerst

16-12-2022 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De markt was deze week (week 50) iets vriendelijker dan een week eerder. Kopers trapten wat minder op de rem, waren bereid iets meer te betalen.

De consumptie is goed. De markt is leeg, er zijn amper voorraden. In tegenstelling tot berichten uit andere, omliggende landen, over tekorten en leveringsproblemen, kunnen pakstations in Nederland in het algemeen hun leveringsafspraken goed nakomen. Wat niet wegneemt dat een enkel pakstation hier en daar soms wat in de knel komt nu supermarkten wat grotere orders plaatsen of bestellingen naar voren halen in aanloop naar kerst.

De meeste noteringen lieten deze week kleine plusjes zien en gingen omhoog naar nieuwe records. Barneveld noteerde, na drie weken pas op de plaats, de kooi-eieren en de scharreleieren bij alle gewichten 5 cent hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de witte met gemiddeld 13 cent en de bruine met gemiddeld 14 cent stijgen.

Prijzen over de hele linie omhoog

De Duitse Weser-Ems ging bij de witte scharreleieren met 11 cent en bij de bruine met 12 cent omhoog, gemiddeld over alle gewichten. En bij de kooi-eieren met 4 cent bij de witte en met 9 cent bij de bruine. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging over drie noteringen in de week en over alle gewichtsklassen net als de voorgaande twee weken, met 7 cent omhoog.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte scharreleieren met 17 en bij de bruine met 14 cent omhoog. Het gemiddelde prijsverschil is tussen wit en bruin is slechts twee cent. De witte en bruine S- en L-eieren waren bij wit en bruin exact gelijk genoteerd, alleen bij de M-eieren liep de notering voor wit en bruin iets uiteen. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte € 15,13 (+26 cent) en bij de bruine scharreleieren € 15,15 (+8 cent). Vorig jaar in week 50 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 7,11 (+13 cent) en de bruine op € 7,77 (+8 cent).

De industrienoteringen lieten ook weer een plusje zien. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen gingen voor de scharreleieren met 5 cent omhoog naar € 2,48 en voor de kooi-eieren met 2e cent naar € 2,30. De Rungis-industrienotering bleef voor de derde week onveranderd € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren ging met 4,1 cent omhoog naar € 2,420, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 1,2 cent naar € 2,326, beide nieuwe records. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 50 de NOP-industrienoteringen op € 1,043 (kooi) en € 1,093 (scharrel).

Duitse vraag kent geen limiet

De NOP-industrienotering voor scharreleieren zit nog steeds op het vergelijkbaar niveau van de NOP-notering voor witte tafeleieren 62/63 gram. Waar normaal rond deze tijd de eierbrekers het rustiger aan gaan doen, omdat hun afnemers ook minder gaan produceren en dus minder bestellen, blijft de industrie dit jaar wel kopen, ook die in het buitenland.

Een Duitse analist meldt dat de eiermarkt leeg is en dat pakstations al geruime tijd grotendeels afhankelijk van de dagelijkse productiehoeveelheden bij de pluimveehouders. “Zodra de eieren er zijn, zijn ze al op.” De vraag in Duitsland lijkt momenteel geen limiet te kennen. Er zijn meldingen van zeer hoge orderhoeveelheden op alle handelsniveaus. De analist beweert dat niemand in staat zal zijn om volledig te voldoen aan de vereiste hoeveelheden die normaal gesproken over het hele assortiment moeten worden geleverd. “Zijn de bestelde hoeveelheden eieren werkelijk in deze orde van grootte nodig voor het komende kerstfeest, of worden de bestellingen op groothandelsniveau uit voorzorg ruimer gedaan, aangezien de gewenste leveringshoeveelheden zijn verminderd?”, vraagt hij zich af.

Winkelbuffer voor supermarkten

In Nederland zijn de bestellingen van de supermarkten voor de komende kerstweek hoog. Dat geldt voor alle soorten, scharrel loopt het hardst, biologisch het minst. Of hier de bestellingen ook hoger zijn, uit voorzorg, om toch de benodigde hoeveelheid geleverd te krijgen, is niet bekend. Best mogelijk dat supermarkten bestellingen wat hoger aanhouden en naar voren schuiven, om wat winkelbuffer aan te houden, veronderstelt een pakstationhouder. Maar dan zal de weken erna, in de eerste weken van het nieuwe jaar een (prijs)correctie plaatsvinden en zullen de bestellingen kleiner zijn, vermoedt hij. In de kerstperiode zal de consumptie misschien een 5% hoger zijn dan normaal, veronderstelt hij.

Neemt niet weg dat de eierhandel de komende week voor de uitdaging staat om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen als doorgeefschakel van pluimveehouder naar supermarkt. In Nederland is geen zorg om het beleveren van de supermarkten en vast zal ook de Duitse consument dagelijks van zijn Frühstücksei kunnen genieten.

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer