Opmars Duitse varkensmarkt geeft ook in Nederland reuring

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De Duitse varkensmarkt lijkt niet te stoppen. De forse prijsverhoging van € 0,09 vorige week, wordt deze week overtroffen door een plus van € 0,10 per kilo.

Dat er een prijsstijging aan zou komen, hing al in de lucht. De voortvarende herstart van de Duitse internetbeurs Teleporc, die er door de crisis in de markt bijna een half jaar uit lag, tekent dat de verhoudingen in korte tijd totaal anders zijn komen te liggen. Waar de voorsprong van de online varkensveiling bij een vlakke markt € 0,05 per kilo bedraagt, wist de gemiddelde prijs daar dinsdag 2 maart maar liefst € 0,17 bovenuit te stijgen. De veilingtopper was een partij van 165 dieren die voor € 1,495 per kilo van de hand ging.

Duitse markt met krachtig herstel bezig

De hoge gemiddelde prijs, maar ook de grote koopinteresse en het vlotte bieden geven aan dat de Duitse varkensmarkt met een krachtig herstel bezig is. Het schept bovendien de verwachting dat de toonaangevende Duitse noteringen nog volop ruimte hebben om verder te stijgen. En daarvan wordt nu dus direct een flink deel ingevuld. VEZG verhoogde zijn Vereinigungspreis van € 1,30 naar € 1,40, waarna de Duitse slachterijen datzelfde deden.

Ook in Nederland stijgen de varkensnoteringen, maar wel met kleinere getallen dan in Duitsland. De lijn die de DCA Beursprijs aangaf met zijn verhoging naar € 1,33 per kilo krijgt navolging. Zowel slachterijen die inclusief (Vion € 1,44) als exclusief btw noteren (Van Rooi (€ 1,27), Compaxo (€ 1,25) en Pali (€ 1,27)) verhogen hun varkensprijs met € 0,07 per kilo.

Overschotten aan varken weggewerkt

Handelaren merken bovendien dat ze de varkens moeiteloos kwijt kunnen. Handelaren die een paar weken geleden steeds nog een paar duizend varkens over hadden, komen nu leeg. Handelaren die voorheen veel afzet naar Duitsland hadden merken dat de weerstand in eigen land terugloopt. Ze mogen extra vrachten leveren. En anderen merken zelfs dat slachterijen hen weer beginnen te bellen om dieren, waar dat maandenlang andersom was.

En doordat de markt kantelt en de prijs stijgt, neemt de druk bij varkenshouders af om te leveren. Zeker nu de gewichten wat afnemen en er toch te weinig biggen zijn om de afdelingen weer vol te leggen. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten – het aanbod neemt verder af en de vraag is groter nu er ook volop op zaterdag geslacht wordt – en draait de markt vlugger dan menigeen voor mogelijk had gehouden.

Doordat de Duitse markt in 3 weken tijd € 0,21 heeft bijgeboekt, en de Nederlandse markt € 0,12 per kilo, is er een opstuwende werking die ook volgende week tot prijsverhoging leidt.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.