Doorgaan naar artikel

Opmars gasprijs nog niet klaar

Dinsdag 4 januari stroomde er opnieuw geen gas via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. - Foto: Canva premium

Dinsdag 4 januari stroomde er opnieuw geen gas via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. - Foto: Canva

De Europese aardgasprijs ging dinsdag 4 januari verder omhoog, na de opmars een dag eerder.

Na de sterke prijsdaling aan het einde van 2021 lijken de zorgen over de krappe Europese gasvoorraad weer toe te nemen door de beperkte gasleveringen vanuit Rusland. Ook de verwachting van kouder winterweer in Europa drijft de prijs op.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, steeg tot € 96 van rond € 80 een dag eerder. Op het dieptepunt, op oudjaarsdag, lag de prijs rond € 65. Daarmee ligt de gasprijs overigens nog flink hoger dan een jaar geleden.

Nog steeds geen gas via Yamal naar Duitsland

Dinsdag stroomde er opnieuw geen gas via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Wel ging er volgens netbeheerder Gascade voor de vijftiende dag op rij gas via de pijpleiding oostwaarts naar Polen. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige maand al dat Duitsland Russisch gas aan Polen en Oekraïne doorverkoopt, waarbij hij de Duitse gasimporteurs de schuld gaf van de torenhoge prijzen.

Oliemarkt wacht op Opec

De olieproducenten gingen vooruit in afwachting van de uitkomsten van de vergadering van oliekartel Opec en zijn bondgenoten. De Opec+ moet dinsdag beslissen over de olieproductie in februari. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8% duurder op $ 76,71. Brentolie kostte ook 0,8% meer, op $ 79,60 per vat.

Het oliekartel verwacht aan het begin van het jaar dat de invloed van de omikron-variant van het coronavirus een tijdelijk en milde invloed heeft op de olieprijs. In een technisch rapport schrijven de oliehandelslanden dat de wereld steeds beter kan omgaan met het coronavirus en de bijbehorende problemen. Analisten lezen in die publicatie dat de Opec-landen hun huidige richtlijn aanhouden. Dat betekent dat elke maand de productie wordt opgeschroefd met zo’n 400.000 vaten per dag, tot het niveau van voor de pandemie bereikt is.

Voor 2022 hebben de marktkenners hun prijsverwachtingen naar beneden bijgesteld. Een enquête onder economen en analisten door de Amerikaanse nieuwssite CNBC laat een gemiddelde prijsverwachting van ongeveer $ 73 per vat Brentolie in 2022 zien.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin