Doorgaan naar artikel

Opmars van insectenkweek

Franse insectenkweker Ÿnsect neemt de Nederlandse insectenkweker Protifarm over.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Commentaar
Eiwittransitie
Locatie van Ÿnsect in het Franse Dole. Ÿnsect neemt de Nederlandse insectenkweker Protifarm over.  - Foto: ANP

Locatie van Ÿnsect in het Franse Dole. Ÿnsect neemt de Nederlandse insectenkweker Protifarm over. - Foto: ANP

De grote Franse insectenkweker Ÿnsect neemt de Nederlandse insectenkweker Protifarm over.

Daarnaast bouwt Ÿnsect naar eigen zeggen ’s werelds grootste verticale insectenkwekerij in zijn thuisland. De overname illustreert de opmars en commercialisering van de insectensector. Het Franse bedrijf sorteert voor op de verwachte groei van de consumentenmarkt van insecten.

Lees ook: Grote Franse insectenkweker neemt Nederlands Protifarm over

De actie van Ÿnsect vindt plaats een aantal maanden nadat de Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa de meelworm als veilig voor humane consumptie bestempelde. En er liggen nog meer insecten(producten) te wachten op goedkeuring. Met de eerste goedkeuring werd de vlag in de sector uitgehangen. De verwachting is dat de andere beoordelingen geen jaren meer op zich laten wachten, nu het startschot met de meelworm is gegeven.

Consumptie van insecten

Ook is de verwachting, en de hoop, dat die goedkeuringen een boost aan de consumptie van insecten in de EU gaan geven. In diverse landen, waaronder Nederland, is verkoop van eetbare insecten al toegestaan in afwachting van de officiële goedkeuring vanuit de EU. Maar als die er is, kan de sector in heel Europa los.

Ook de opkomst van de vleesvervangers biedt de insectensector kansen. Insecten gelden als duurzamer dan ‘regulier’ vee, onder andere door lage uitstoot, veel eiwit en goede voederconversie.

Al met al heeft de ontpoppende insectensector de wind mee

Uit onderzoeken blijkt dat Europese consumenten niet zo happig zijn op het eten van hele insecten, insecten als meel verwerkt in burgers zijn een stuk aantrekkelijker. Al met al heeft de ontpoppende insectensector de wind mee en staat ze na lang wachten aan de vooravond van een grote opmars.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin