Skip to content

Opmerkelijke stap in de vleeswereld

Slachterijen VanDrie en Gosschalk gaan intensief samenwerken. Uit alles blijkt: dit is niet een stap uit weelde, maar uit angst voor wat komen gaat: krimp.

Slachterijen VanDrie Group en Gosschalk gaan samenwerken. - Foto: Koos Groenewold premium

Slachterijen VanDrie Group en Gosschalk gaan samenwerken. - Foto: Koos Groenewold

Twee slachterijen in Nederland gaan intensief samenwerken. Kalverintegratie VanDrie Group zoekt ‘verbreding’ en neemt een meerderheidsbelang in slachterij Gosschalk.

Die laatste zoekt ‘een sterke partner’. Uit alles blijkt: dit is niet een stap uit weelde, maar uit angst voor wat komen gaat: krimp.

VanDrie ziet de bui hangen voor de eigen core business waarop het bedrijf zijn succes heeft gebaseerd. De kalverhouderij dreigt danig te krimpen vanwege het stikstofbeleid. Bovendien staat de import van kalveren uit verder weg gelegen buitenlanden onder druk in verband met dierwelzijnsregels.

Rundvee- en varkensslachterij Gosschalk voorziet ook dat de veesector gaat krimpen. Het heeft bovendien moeilijke tijden gehad in verband met dierwelzijns-issues in de slachterij.

Het is nog helemaal niet zo’n gekke stap, die getuigt van een realistische inschatting van de situatie in de veehouderij en de slachterijwereld

En dus zoeken beide Veluwse familiebedrijven hun heil bij elkaar. Het is nog helemaal niet zo’n gekke stap, die getuigt van een realistische inschatting van de situatie in de Nederlandse veehouderij en de slachterijwereld. Beter nu vanuit kracht dan straks vanuit zwakte elkaar opzoeken.

Succesformule kalveren doortrekken naar varkens

Vooral voor VanDrie is het een spannende stap. De varkenssector is een nieuwe wereld voor dit bedrijf. Lukt het om daar net zo succesvol te zijn als in de rundveesector? VanDrie heeft in de kalversector een succesformule neergezet. Het heeft altijd vooropgelopen als het gaat om keten integratie, om marktbenadering en om merkenstrategie.

Het is er bovendien in geslaagd om overeind te blijven in een business die onder een vergrootglas van de dierenbeweging ligt. Dat kan mooie synergie leveren met Gosschalk, dat juist niet goed ligt in die wereld.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin