Opnieuw actief voor Dag van de Agrarische Medewerker

14-08 | |
Joke Kottelenberg: “Veel boeren en tuinders zijn afhankelijk van de inzet van hun medewerkers. Consumenten trouwens ook.” Foto: Ronald Hissink
Joke Kottelenberg: “Veel boeren en tuinders zijn afhankelijk van de inzet van hun medewerkers. Consumenten trouwens ook.” Foto: Ronald Hissink

De agrarische pr-organisatie Team Agro NL organiseert dit jaar voor de derde keer de Dag van de Agrarische Medewerker. Maandag 15 augustus worden de medewerkers in het zonnetje gezet. Joke Kottelenberg is een van de initiatiefnemers. “Zonder de inzet van agrarische medewerkers zouden de schappen in de supermarkt leeg blijven.”

Er bestaan veel bijzondere dagen. Sommige van die dagen zijn bekend zoals Vader- en Moederdag, Valentijnsdag en de Veteranendag. Er bestaan ook speciale dagen voor doktersassistenten, muzikanten en vrijwilligers. En bijvoorbeeld voor secretaresses. Op die dag gaat de verkoop van bloemisten flink omhoog.

De dag in de publiciteit krijgen

Sinds 2020 is er ook de Dag van de Agrarische Medewerker. Op de jaarkalender van bijzondere dagen staat deze dag nog niet vermeld, maar als het aan Joke Kottelenberg ligt, gaat dat zo snel mogelijk gebeuren. Zij en enkele andere actieve leden van Team Agro NL proberen de dag in de publiciteit te krijgen. Op 15 augustus wordt deze dag voor de derde keer gevierd. Elk jaar komt er meer aandacht voor, overigens vooral in agrarische kring.

Kottelenberg heeft samen met haar man Gerard een melkveebedrijf in Markelo (Ov.). Zij is actief in Team Agro NL, de club die zich inspant om de land- en tuinbouw positief voor het voetlicht te brengen. Zij is ambassadeur van Team Agro NL in Overijssel. “Wie actief is in Team Agro NL kan zelf activiteiten opzetten. In 2019 zaten we om tafel en bekeken de jaarkalender van Bijzondere Dagen. Voor alles en iedereen is er bijna zo’n speciale dag, maar niet voor agrarische medewerkers. Terwijl ze zo belangrijk zijn voor onze voedselproductie. Dus hebben wij gezegd, dan gaan we zelf die dag opzetten. Inmiddels pakken andere provincies in Team Agro NL de dag ook op.”

Zonder hun inzet zouden de schappen in de supermarkt leeg blijven

Het gaat om medewerkers op primaire agrarische bedrijven. Volgens Kottelenberg gaat het om tienduizenden arbeidskrachten. Bij tuinbouwbedrijven gaat het soms om tientallen mannen en vrouwen op een bedrijf. De agrarische medewerkers helpen bij de oogst, verzorgen varkens, melken de koeien, ze plukken, maaien en ploegen.

In de voedselketen spelen de medewerkers een belangrijke rol, zegt ze. “Zonder hun inzet zouden de schappen in de supermarkt leeg blijven. Veel boeren en tuinders zijn van hen afhankelijk. Maar consumenten ook! Daarom gaan we ze op 15 augustus weer in het zonnetje zetten.”

Ook in beeld van de consument

De bedoeling is dat boeren en tuinders hun medewerkers aanstaande maandag verrassen met iets lekkers of een presentje overhandigen. Of op een andere manier hun waardering uitspreken naar hun medewerkers. En vervolgens hiervan een foto of een filmpje maken en die via de sociale media verspreiden. Zo komt de agrarische medewerker ook in beeld van de consument.

Op het bedrijf van Kottelenberg en haar man is ook een (parttime) medewerker actief. “Wij hebben hem echt nodig. Hij helpt mee met allerlei werkzaamheden die wij alleen niet af kunnen. Of het nu gaat om de stal uitmesten of zand van de kuil halen. Op de eerste Dag van de Agrarische Medewerker in 2020 hebben wij hem verrast met taart en vervolgens een foto en persbericht naar de lokale media gestuurd. Dat is goed opgepakt. Onze medewerker vond dat erg leuk.”

Agrarische medewerkers zijn trouw, ze komen vaak elk zomerseizoen terug

Moeten de werkgevers niet elke dag hun waardering uitspreken? “Zou goed zijn”, zegt Kottelenberg. “Velen doen dat trouwens ook. De meeste medewerkers werken jarenlang op hetzelfde bedrijf. Seizoenswerkers komen vaak elk zomerseizoen terug. Als je je niet gewaardeerd voelt, dan doe je dat niet.”

Financiële verdiensten

En de financiële verdiensten, is dat voor de medewerkers niet het allerbelangrijkste? “Is ook belangrijk en ik denk dat de medewerkers over het algemeen redelijk verdienen. Anders zouden ze het niet doen. Een hoger uurloon is mooi, maar het moet wel uit de lengte of de breedte komen, ofwel uit de opbrengst van de appels, melk en bloemen. En zoals je weet, staan die prijzen al jaren onder druk.” Persoonlijke waardering is minstens zo belangrijk, zegt ze. “En daar gaat het om op de Dag van de Agrarische Medewerker.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur
Meer over


Beheer