Opnieuw Amerikaanse zuivelaar richting faillissement

07-01-2020 | Laatste update op 26-01 | |
Foto: Borden Dairy -
Foto: Borden Dairy

Borden Dairy Co heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het lukt de zuivelonderneming niet meer om haar schulden af te betalen.

Na Dean Foods gaat het in een paar maanden tijd om de tweede grote Amerikaanse zuivelonderneming die financiële problemen heeft. De aanvraag van Chapter 11 geeft Borden, net als Dean Foods, de mogelijkheid in bedrijf te blijven terwijl een oplossing wordt gezocht om schuldeisers te betalen en de onderneming te reorganiseren.

Gestegen melkprijs

Naast de aflossingsproblemen zijn redenen voor de financiële problemen die de onderneming aandraagt de gestegen melkprijs (plus 27% sinds januari 2019) en heftige concurrentie op de Amerikaanse zuivelmarkt. Daarbij neemt de consumptie van melk af en neemt de consumptie van plantaardige alternatieven toe. Dit in combinatie met de schuldenpositie resulteerde volgens de onderneming in de huidige situatie.

Overname door investeringsmaatschappij

CNN meldt dat Borden in de jaren tachtig miljoenen investeerde in activiteiten buiten de zuivel. In de jaren negentig werd de onderneming als gevolg van financiële problemen overgenomen door een investeringsmaatschappij. De huidige eigenaar is Acon Investments. Leningen bij meerdere partijen zijn de zuivelonderneming nu te veel geworden.

Topman Tony Sarsam geeft aan dat Borden nog steeds een positief bedrijfsresultaat weet te realiseren en dat dit resultaat groeit. Wel zijn er aanpassingen nodig in de kapitaalstructuur om het bedrijf een gezonde toekomst te kunnen bieden.

Verlies van € 38 miljoen

Borden boekte afgelopen jaar een netto-verlies van omgerekend € 38 miljoen. In 2018 ging het om een verlies van € 13 miljoen op een netto-omzet van meer dan € 1 miljard.

Volgens Euromonitor waren Borden en Dean Foods afgelopen jaar goed voor 13,5% van de Amerikaanse melkverkopen.

Willem Veldman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.