Skip to content

Opnieuw dieptepunt voor koers Beyond Meat

De beurskoers van Beyond Meat, het Amerikaanse vleesvervangersbedrijf, daalde vorige week opnieuw naar een dieptepunt.

Updated on:
Business
Achtergrond
Foto: ANP/ AP Photo/Nam Y. Huh, File premium

Foto: ANP/ AP Photo/Nam Y. Huh, File

De beurskoers van Beyond Meat, het Amerikaanse vleesvervangersbedrijf, daalde vorige week opnieuw naar een dieptepunt.

Donderdag sloot de koers net iets boven $ 25 per aandeel. Een waarde die sinds de beursgang in 2019 niet is voorgekomen. Het bedrijf presenteerde vorige week cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. De resultaten vielen tegen bij beleggers. Het verlies van ruim $ 100 miljoen was groter dan vooraf werd ingeschat en was bijna 270% groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de omzet was niet wat beleggers verwachtten. Beyond Meat verlaagde onder andere de prijzen voor de producten om te kunnen concurreren met vleesproducten en andere vleesvervangers. Beleggers lieten op de dag van de kwartaalcijfers een schrikreactie zien. Twee dagen later herstelde de koers echter weer met een stijging van ruim 24% tot $ 31 per aandeel. Dat is echter nog steeds fors lager dan de prijs op de eerste handelsdag in 2019: $ 46 per aandeel. In twee weken tijd daalde de beurskoers met ruim 15%.

Koers zuivelconcern Fonterra onderuit

Ook de koers van zuivelconcern Fonterra ging onderuit. Afgelopen vrijdag was een aandeel ruim 10% minder waard dan twee weken eerder. De daling van de koers werd ingezet nadat bekend werd dat de Nieuw-Zeelandse overheid de kapitaalherstructurering van Fonterra steunt. Het bedrijf wil de kapitaalstructuur aanpassen, maar daarvoor moet een speciale wet, de Dairy Industry Restructuring Act (Dira) worden aangepast. Deze wet werd in het leven geroepen toen Fonterra ontstond in 2001 na een fusie, om concurrenten ook kansen te bieden. De landbouwminister heeft drie weken geleden aangegeven de wet te willen wijzigen. De kapitaalherstructurering houdt onder andere in dat externe investeerders worden beperkt in het investeren in Fonterra om de leden-melkveehouders te beschermen.

Koers ForFarmers daalde 10%

Ook de koers van ForFarmers daalde met ruim 10%. De aandelen bereikten tevens een nieuw dieptepunt met een slotkoers van € 2,57 vorige week maandag en dinsdag. Op 5 mei publiceerde het voerconcern een kwartaalupdate waaruit bleek dat het bedrijf het zwaar heeft. De ebitda (resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen) daalde met ruim 47%. Het lukte ForFarmers niet de prijsstijging van grondstoffen en energie volledig door te berekenen in de keten. De voerafzet nam af met ruim 7%. Opnieuw een teleurstelling voor beleggers, die aandelen-ForFarmers al een tijd liever kwijt dan rijk zijn.

Al met al daalde de Food&Agribusiness-index, de index met daarin de gevolgde food- en agribedrijven, met 2% in 2 weken. Daarmee deed de index het iets beter dan de AEX-index, die daalde met 2,4%, en de Amerikaanse S&P-index (-2,6%).

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin