Opnieuw financiële steun voor Franse wijnverbouwers

11-08-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Wijnverbouwers, die in Frankrijk als boeren worden aangeduid, krijgen opnieuw steun in de crisis. De Franse wijnsector lijdt zwaar onder de kleinere consumptie door de crisis.

De Franse minister voor Landbouw Julien Denormandie heeft de wijnsector in zijn land nog eens € 80 miljoen steun toegezegd, bovenop de € 170 miljoen die al eerder is verleend. Dat kwart miljard is vooral bedoeld om van de duizenden hectoliters onverkochte wijn desinfecterende handgel en biobrandstof te maken, kondigde Denormandie aan tijdens een bezoek aan een wijngaard in de Sancerre. Hij werd daarbij vergezeld door premier Jean Castex zelf die daarmee ook zijn steun aan de belangrijke sector wilde tonen.

Dreun

De coronacrisis heeft de wijnverbouwers en wijnproducenten zeker in Frankrijk een dreun verkocht. Het ministerie zelf schat de schade tot nu toe al op zeker € 1,5 miljard. Hoewel de consument grote hoeveelheden wijn niet schuwt, zie de stapels dozen tijdens de ‘foires de vin’ (wijnbeurzen) die na de zomer weer worden gehouden in de grote supermarkten, is de grootste afnemer toch de horeca. Die heeft echter, net als in ons land, weken plat gelegen en is ook nu nog maar mondjesmaat open. Daarbij komt dat veel buitenlandse toeristen zijn weggebleven, wat maar deels gecompenseerd wordt door Fransen die deze vakantiemaand augustus in eigen land blijven.

Minder export

Die problemen spelen ook in het buitenland, waar de horeca eveneens een grootverbruiker van Franse wijn is. Daar komt nog bij dat de afzet op de grootste buitenlandse markt, de Verenigde Staten, toch al zwaar was ingezakt door sanctieheffingen die president Donald Trump op eten en drinken uit Frankrijk heeft opgelegd wegens een handelsgeschil, niet over die food & drinks, maar over vliegtuigen van Airbus. De agrarische infodienst Agreste berekent dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar voor € 2,8 miljard aan wijn en champagne is geëxporteerd vergeleken met € 3,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De export van cognac en soortgelijke sterke drank daalde van € 1,4 miljard vorig jaar naar € 919 miljoen nu.

Wel meer productie

En dat alles komt dan ook nog in een seizoen dat voor de wijnverbouwers weer één van de beste in tijden lijkt te worden. Agreste heeft net vorige week gepubliceerd dat de wijnproductie dit jaar uit kan komen tussen de 44,7 en 45,7 miljoen hectoliter. Dat zou van 6 tot 8% meer zijn dan in de zomer van 2019. De weersomstandigheden zijn tot nu toe gunstig, met de op één na warmste lente in 100 jaar, en de groei van de druiven ligt tot een maand voor op vorig jaar. “Deze voorspelling wordt gedaan zonder te weten welke weersproblemen of plagen nog tót het plukken van de druiven kunnen gaan optreden,” waarschuwt Agreste wel.

Ruimte voor nieuwe oogst

Met de nu toegezegde steun kan de opgeslagen wijn worden omgewerkt tot industriële alcohol om zo ruimte in de kelders te scheppen voor de nieuwe oogst. Wijnverbouwers krijgen € 78 per hectoliter voor ‘erkende wijnen’ en € 58 per hectoliter voor de rest, zeg maar de slobberwijn. Die laatste categorie is volgens velen echter het échte blok aan het been. Frankrijk maakt veel te veel goedkope wijn met een te lage toegevoegde waarde waar de boer dus ook weinig mee verdient. “Kwaliteit en nog eens kwaliteit,” hield premier Castex hen dan ook tussen de wijnranken voor.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer