Opnieuw vondsten van tomatenziekte in Nederland

12-02-2020 | |
Blad van een plant met symptomen van de plantenziekte ToBRFV. - Foto: DCM
Blad van een plant met symptomen van de plantenziekte ToBRFV. - Foto: DCM

Het aantal besmettingen met het tomatenvirus ToBRFV is opgelopen naar 17 tomatenteeltbedrijven en 1 zaadbedrijf.

Dat blijkt uit een update van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). De NVWA heeft 4 ‘oude verdenkingen’ voor teeltbedrijven omgezet in vondsten. Dat lijkt dan te gaan om teelten van voor de teeltwisseling. Volgens een woordvoerder wordt tijdens en na de teeltwisseling ook minder regulier geïnspecteerd op de tomatenbedrijven. Zo kwamen er sinds december geen nieuwe verdenkingen bij.

Grote gevolgen vondst ToBRFV in zaad

De recente vondst van de plantenziekte op zaad lijkt op korte termijn een grotere impact te krijgen voor Nederland. De NVWA doet nu onderzoek naar plantenkwekers en teeltbedrijven die dit zaad uit Peru hebben gebruikt. Het gaat om partijen die voor 1 november 2019 zijn geleverd en daardoor niet onder strengere EU-maatregelen vielen om partijen te testen en te certificeren.

NVWA onderzoekt tomatenteeltbedrijven

Na de vondst in zaad in Nederland zijn ook andere landen op de hoogte gesteld. Er is geen informatie gedeeld waaruit zou blijken dat buitenlandse teeltbedrijven mogelijk besmet zijn. De recente vondst in zaad lijkt de theorie te bevestigen dat de snelle internationale verspreiding (mede) via zaad verliep.

Lees ook: Tomatenzaad uit Peru oorzaak van ToBRFV-besmetting

Strengere maatregelen voor plantenkwekers

De NVWA wil niet zeggen bij hoeveel zaadbedrijven, plantenkwekers en teeltbedrijven de dienst onderzoek doet in Nederland. De maatregelen bij een besmetting bij de opkweek van tomaten (plantenkwekers) zijn veel strenger dan op teeltbedrijven. Zij moeten het virus eerst elimineren, voordat ze planten mogen uitleveren.

8 Westlandse teeltbedrijven besmet

Het aantal vondsten van ToBRFV op teeltbedrijven in Westland steeg van 6 naar 8. Verder is een bedrijf in Midden-Delfland nu als besmet beoordeeld en ook een bedrijf in Haarlemmermeer. Deze bedrijven moeten met extra teelthygiëne en toezicht gaan werken. De 17 besmettingen zijn nu verspreid over 6 gemeentes in Nederland, met een focus op Westland.

Testprocedure duurt langer dan gedacht

Nog vier teeltbedrijven staan onder zware verdenking, waarvan 2 in het Westland. Ook dit lijkt om oude gevallen te gaan, omdat deze al in december tot de groep verdachte bedrijven behoorden. Dat nu pas verdenkingen worden bevestigd, heeft te maken met een langere toetsperiode dan van te voren was bedacht.

Zowel Naktuinbouw als het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair zijn betrokken bij onderzoek naar verdacht plantmateriaal. Naktuinbouw gebruikt de PCR-toets om een stukje genoom van het virus te vermeerderen en te detecteren. In de tweede fase wordt Next Generation Sequencing (NGS) gebruikt om de identiteit van het virus vast te stellen.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer