Opnieuw vragen over salmonella in Poolse kip

02-02-2022 | |
Zo’n 6,5% van het kippen- en kalkoenenvlees in de Belgische supermarkten bevat salmonella, meldde het Belgische televisieprogramma Pano. - Foto: Henk Riswick
Zo’n 6,5% van het kippen- en kalkoenenvlees in de Belgische supermarkten bevat salmonella, meldde het Belgische televisieprogramma Pano. - Foto: Henk Riswick

De Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere gaat de Europese Commissie vragen stellen over de controle op salmonella in Polen. Die wordt met name aangetroffen in pluimveevleesproducten.

Dat bericht Vilt. Vandenkendelaere meent dat goede controles in alle lidstaten noodzakelijk zijn om de volksgezondheid te beschermen. Bovendien moet de Europese Commissie zorgen voor een gelijk speelveld voor alle Europese producenten van kippenvlees.

Europarlementariër Vandenkendelaere stelt de vragen naar aanleiding van een reportage van het Belgische televisieprogramma Pano. Daarin werd ingegaan op met salmonella besmette diepgevroren kippenworst van de Aldi, afkomstig uit Polen.

De Nederlandse Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen en Annie Schreijer-Pierik stelden vorig jaar ook al vragen over de salmonellabesmettingen in pluimveevlees uit Polen. De Europese Commissie gaf toen aan een audit in Polen te overwegen voor later dat jaar als de situatie niet zou verbeteren.

Uit het Europese waarschuwingssysteem voor food en feed RASFF blijkt dat er in de maand januari al 14 meldingen zijn gedaan over met salmonella besmet pluimveevlees, in 12 daarvan is het land van herkomst Polen. In 8 gevallen werd die melding door Polen zelf gedaan, in de overige door andere landen.

6,5% besmet

Zo’n 6,5% van het kippen- en kalkoenenvlees in de Belgische supermarkten bevat salmonella, meldde Pano op basis van gegevens van het Belgische voedselagentschap FAVV over 2021. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van een jaar eerder.

Nadine Botteldoorn van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) legt op de site van de Belgische omroep VRT uit dat die groei van salmonella samenhangt met de toename van salmonella infantis. “Die variant treffen we steeds vaker aan bij vleeskuikens, maar er zijn nog te weinig wetenschappelijke gegevens om in te schatten of dit type van de bacterie meer mensen ziek maakt.”

Nederland

In Nederland was in 2021 één keer een recall van een pluimveevleesproduct vanwege salmonella. Boni haalde in juli verse kipfilet, kipblokjes en kiphaasjes terug omdat die mogelijk besmet waren.

van der Werff


Beheer