Oppositiepartijen: nul vertrouwen in kabinet

23-08 | |
Oppositiepartijen vinden dat CDA-leider Wopke Hoekstra zou moeten opstappen vanwege zijn afwijkende standpunt in het stikstofdossier. - Foto: ANP
Oppositiepartijen vinden dat CDA-leider Wopke Hoekstra zou moeten opstappen vanwege zijn afwijkende standpunt in het stikstofdossier. - Foto: ANP

Oppositiepartijen aan zowel de linker- als rechterkant van de Tweede Kamer hebben weinig vertrouwen in het huidige kabinet, als het gaat over stikstof en de koopkrachtproblematiek.

Rechtse partijen als JA21, PVV en de BoerBurgerBeweging waren al kritisch op het kabinet vanwege het stikstofbeleid. Deze laatste twee hoopten dat het kabinet naar aanleiding van het statement van het CDA dat er wel aan de stikstofdoelen gemorreld kan worden, het stikstofbeleid zou versoepelen. Vooralsnog houdt het kabinet vast aan de eerdere afspraken, waaronder dus dat de stikstofuitstoot in 2030 moet worden gehalveerd.

Rutte: kabinet staat achter Van der Wal

Premier Rutte blijft erbij dat de afspraken in het coalitieakkoord staan, hoewel de uitspraken van Hoekstra ‘daarmee schuren’. Volgens Rutte staat het voltallige kabinet achter minister Van der Wal, zegt hij op vragen van Kamerleden die dinsdag de oppositie voerden.

Linkse partijen vinden het niet kunnen dat Hoekstra een andere mening verkondigt dan die van het kabinet. Onder andere PvdA en Partij voor de Dieren vinden dat om die reden minister Hoekstra op zou moeten stappen. De linkse partijen zijn vooral klaar met dit kabinet vanwege het gebrek aan ingrijpen om de koopkracht te herstellen.

GroenLinks prijst wel de ‘rechte rug’ van stikstofminister Van der Wal en hoopt dat het kabinet vooral vasthoudt aan de eerder gestelde stikstofdoelen. Het kabinet wil daarbij ‘niet vooruitlopen’ op de uitkomsten van de gesprekken die Johan Remkes de afgelopen weken heeft gevoerd met een breed scala aan belanghebbenden in de stikstofcasus.

van Rooijen
Meer over


Beheer