Oproep om minder pluimveevlees in te voeren

28-04-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Pluimveeorganisaties Elpha en Avec willen dat de Europese Unie dit jaar minder pluimveevlees uit derde landen importeert. Zij roepen Eurocommissarissen Janusz Wojciechowski en Phil Hogan in een brief op om in te grijpen. Als gevolg van de coronacrisis is er volgens Elpha en Avec sprake van overaanbod op de Europese pluimveevleesmarkt, waardoor prijzen dalen en bedrijven in financiële problemen komen.

De EU importeert jaarlijks 850.000 ton pluimveevlees uit voornamelijk Brazilië, Thailand en Oekraïne. Hoewel de Europese vraag naar pluimveevlees deels is weggevallen, gaat de import uit derde landen door, aangezien importeurs hun invoerrechten niet willen verliezen, zo schrijven Elpha en Avec.

Organisaties vrezen kettingreactie

De pluimveeorganisaties vrezen dat de coronacrisis voor een kettingreactie zorgt, waarbij ook fokbedrijven hun productiecapaciteit terugschroeven. “Het zou bijzonder onaanvaardbaar zijn als EU-producenten hun productie moeten verminderen, terwijl we doorgaan met het importeren en opslaan van pluimveevlees uit derde landen”, zo schrijven Elpha en Avec aan de Eurocommissarissen.

Volgens de pluimveeorganisaties heeft de pluimveemarkt een sterk signaal nodig om de prijsdaling en de kettingreactie te stoppen. “Het verminderen van de invoer heeft het grootste effect en zal het vertrouwen terugbrengen dat de markt op dit moment nodig heeft. Deze ongekende situatie vraagt om ongekende maatregelen.”

Vogelgriep draagt bij aan crisissituatie

De uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Polen, Hongarije en Roemenië dragen ook bij aan de crisissituatie, zo melden Elpha en Avec. Pluimveevlees uit deze landen dat bestemd was voor de export naar derde landen wordt geweerd en moet verkocht op de overvolle Europese markt.

Elpha vertegenwoordigt pluimveefokkers, kuikenbroeders en exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. Avec komt op voor de belangen van pluimveevleesverwerkers. De pluimveeorganisaties hopen dat de Europese Commissie met steunmaatregelen komt om pluimveehouders en niet-geïntegreerde broerderijen door de crisis te helpen.

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.