Doorgaan naar artikel

Oproep: Tweede Kamer, stem tegen Ceta

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Opinie
Sojaproductie in Brazilië. Foto: ANP

Sojaproductie in Brazilië. Foto: ANP

Op 13 februari is er een debat in de Tweede Kamer over de ratificatie van het Ceta-vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.

EU-commissaris Hogan zei afgelopen week te willen onderhandelen met de Verenigde Staten (VS) over het verlagen van tarieven en standaarden (non-trade barriers). Voorzitter Von der Leyen verklaarde dat ze snel een deal wil met de VS. Dit zijn zeer verontrustende berichten. Vorig jaar werd al een mandaat verstrekt over harmonisering van standaarden waaronder voedselveiligheid (Conformity Assessment). Nu wil de Europese Commissie verdergaan, en is TTIP 2.0 inclusief landbouw weer een stap dichterbij.

Onderhandelingen met meerdere landen

Vorig jaar waarschuwden boeren- en maatschappelijke organisaties voor de nadelige effecten van het verdrag met de Mercosur-landen dat in juni tot stand kwam, en dat later dit jaar wordt voorgelegd aan de Europese Raad. Ook andere organisaties stuurden hun bezwaren, waaronder de Nepluvi. Tenslotte zijn de onderhandelingen met Thailand opnieuw gestart en lopen er onderhandelingen met Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en de Filippijnen.

Manifest van 1 oktober 2019

Al deze – mogelijke – vrijhandelsverdragen leiden tot grote problemen voor boeren, voedselveiligheid, werknemers, milieu en dierenwelzijn, in en buiten Europa. Daarom hebben een aantal boeren- en maatschappelijke organisaties deze zorgen verwerkt in het manifest ‘Bescherm boeren, werknemers, consumenten, dieren en de planeet tegen de huidige vrijhandelsverdragen’.

Op 1 oktober vorig jaar hebben zij dit manifest aan een aantal Kamerleden overhandigd tijdens een actie op het Plein. Op diezelfde dag voerden Agractie Nederland en Farmers Defence Force hun eerste boerenprotest op het Malieveld, onder andere omdat boeren de toenemende maatschappelijke eisen niet in hun prijzen terugzien. Inmiddels ondersteunt ook Agractie Nederland dit manifest. Ook Farmers Defence Force ondersteunt deze brief.

Oneerlijke concurrentie voorkomen

Wij roepen de Kamer op in februari tegen Ceta te stemmen. Daarmee wordt oneerlijke concurrentie met Canadese landbouwproducten, die onder lagere standaarden tot stand zijn gekomen, voorkomen. Dat geldt met name voor rund- en varkensvlees en akkerbouwproducten.

Hiermee is ook een signaal aan de EU mogelijk, om te voorkomen dat het nog veel schadelijkere TTIP 2.0 en het verdrag met de Mercosur worden afgesloten. Met deze verdragen zullen er naast veel meer rund- en varkensvlees, ook grote quota pluimveevlees, ethanol en suiker worden geïmporteerd. In al deze landen bestaan de dierenwelzijnseisen niet of liggen een stuk lager, en is er geen sprake van een sluitend en controleerbaar identificatie en registratiesysteem. Daarmee ontstaan grote risico’s voor de voedselveiligheid.

Daarnaast worden bij de teelt van akkerbouwproducten chemische middelen gebruikt die zijn verboden door de EU. De EU heeft ook al toegezegd dat de maximale toegestane niveaus (MRL‘s) voor een aantal bestrijdingsmiddelen mogen worden verhoogd.

Verdienmodel kringlooplandbouw in gevaar

Door de overvloed aan goedkope importen geproduceerd met lagere standaarden zal van het verdienmodel dat hoort bij de door minister Schouten gepropageerde kringlooplandbouw, niets terechtkomen. Boeren zullen (zoals altijd) wel geconfronteerd worden met stijgende kosten, maar niet met kostendekkende opbrengstprijzen.

De sterk verhoogde import van producten uit de Mercosur-landen zal er ook toe leiden dat gesloten kringlopen verder verstoord worden. Er worden immers nu al grote hoeveelheden soja uit deze landen geïmporteerd die bijdragen aan het huidige mestoverschot. De NAV roept juist op tot importheffingen op soja om de Europese teelt van plantaardige eiwit- en oliegewassen mogelijk te maken, wat mede kan leiden tot een gesloten kringloop.

Platform Aarde Boer Consument wijst ook op de negatieve gevolgen van deze verdragen voor landrechten van kleine boeren en inheemse volkeren in ontwikkelingslanden, en tevens op de maar voortdurende gesubsidieerde Europese export naar Afrika die kleine boeren van hun markten verdrijft.

‘Boerenpartijen’

Het is onbegrijpelijk dat zogenaamde ‘boerenpartijen’ zoals het CDA boeren in de steek lijken te laten door in te stemmen met Ceta, en dat SGP en ChristenUnie nog steeds twijfelen. Dit terwijl het Associatieakkoord met Oekraïne aantoont hoe oneerlijk deze verdragen uitpakken voor boeren: Oekraïense legbatterijen worden toegelaten terwijl de legbatterij in de EU is verboden. En een truc met bewerkt Oekraïens pluimveevlees werd zelfs beloond met extra quotum pluimveevlees. Daarbovenop dreigt de import van nog veel meer pluimveevlees uit Brazilië en Thailand, tot stand gekomen onder veel lagere milieu- en dierenwelzijnsstandaarden. Als boerenorganisaties roepen we onze leden op om een mail te sturen naar deze partijen via onze speciale website.

Nee tegen Ceta, ja tegen een rechtvaardiger GLB

Nu een ‘Nee’ tegen Ceta betekent dat er ruimte komt voor een rechtvaardiger en milieuvriendelijker handelsbeleid en een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waarbij boeren binnen en buiten Europa wél eerlijke prijzen voor zo milieu- en diervriendelijk mogelijke producten ontvangen. Dan kan er ook gewerkt worden aan kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw mét een verdienmodel.

Snel delen

Image
Guus Geurts

Coördinator van de Werkgroep Voedselrechtvaardigheid.

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin