Skip to content

Oprollen kartel duwt prijs gebruikt frituurvet omhoog

10 jaar geleden kreeg horeca zo’n 30 tot 35 cent per kilo gebruikt vet, nu tussen 90 cent en € 1,15.

Nieuws
Food
Tussen de 40.000 en 60.000 bedrijven hebben schade geleden door de frituurvetkartels. - Foto: Canva/279photo premium

Tussen de 40.000 en 60.000 bedrijven hebben schade geleden door de frituurvetkartels. - Foto: Canva/279photo

Het oprollen van een kartel in de markt voor gebruikt frituurvet heeft geleid tot een fors hogere prijs. Het kartel was actief van 2011 tot en met 2018.

Tien jaar geleden kregen snackbars en horecabedrijven zo’n 30 tot 35 cent per kilo gebruikt frituurvet dat ze inleverden. Nu ligt de prijs tussen de 90 cent en € 1,15 per kilo.

Schade voor vele horecabedrijven

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) beboette in 2021 een kartel in de inzamelingssector van gebruikt frituurvet. De drie bedrijven die verboden afspraken hadden gemaakt kregen forse boetes, evenals de leidinggevenden van de bedrijven. De drie bedrijven vormden volgens de ACM twee kartels tussen februari 2011 en december 2018.

Ze hadden in die periode 80% tot 90% van de Nederlandse markt in handen. De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) schat dat 40.000 tot 60.000 bedrijven in Nederland financieel nadeel hebben ondervonden van de kartels.

Gezondere markt gebruikt frituurvet

De actie van de ACM heeft geleid tot een gezondere markt voor gebruikt frituurvet, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Tien jaar geleden kregen ze 30 tot 35 cent per kilo, nu zit dat tussen 90 cent tot € 1,15.”

ProFri heeft onderzocht of een gezamenlijke juridische procedure kon worden gestart om de karteldeelnemers een schadevergoeding te laten betalen.

Daar ziet de brancheorganisatie vanaf, zegt Van Rooij. “Het is veel werk voor de getroffen bedrijven om in de boeken na te gaan wanneer en hoeveel frituurvet ze hebben ingeleverd. Het gaat vaak om kleine bedragen. Ook staan vaak alleen bedragen in de boeken, zonder de hoeveelheid. Dan is niet duidelijk hoeveel per kilo is ontvangen van de inzamelingsbedrijven. Bovendien hebben mijn leden door de coronacrisis wel andere zorgen aan hun hoofd dan de prijs die ze hebben ontvangen voor het ingeleverde frituurvet.”

Grondstof voor biodiesel

Gebruikt frituurvet of frituurolie wordt ook wel used cooking oil (UCO) genoemd. Bedrijven zoals horeca, cateraars en voedingsmiddelenproducenten zijn verplicht frituurvet duurzaam af te laten voeren. Het afvalproduct is een belangrijke grondstof voor de productie van biodiesel.

Lees ook: Coca-Cola laat trucks op biobrandstof uit frituurvet rijden

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin