Optimisme ondanks lagere aspergeprijzen

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Zoals te verwachten viel, dalen de prijzen voor asperge in de eerste acht dagen van april. Toch zijn de vooruitzichten onveranderd gunstig.

Bij ZON fruit & vegetables werd op donderdag 1 april voor de klok nog € 21,97 per kilo betaald voor de sortering AA X-Wit. Daarvoor was sinds 24 maart sprake van een stijgende prijs en tot 1 april verliep het aspergeseizoen crescendo. Sinds 1 april is de prijstrend wel omgeslagen naar een dalende lijn. Op donderdag 8 april zat de prijs op € 8 per kilo.

Optimistische stemming

Het is afwachten hoe de prijs zich in de komende periode gaat houden als de aanvoer vanuit de vollegrond pas echt goed op gang gaat komen. Voor de korte termijn, met een paar koude dagen net achter de rug, is de verwachting niet dat het aanbod ineens flink gaat stijgen. Daarom lijkt het voor de komende een tot anderhalve week aannemelijk dat de prijs zich min of meer op het huidige niveau zal handhaven. Zeker als de vraag vanuit supermarktketens in verband met actieweken gaat aantrekken, zal er weer evenwicht ontstaan tussen vraag en aanbod. In de week na Pasen was meer sprake van een onbalans door een wat tegenvallende vraag. Ook het vooruitzicht dat per 21 april de terrassen vrijwel zeker weer open mogen, draagt bij aan een optimistische stemming.

Stijgende aanvoer

De aanvoer van witte asperge voor de klok bedroeg bij ZON in de week van 15 maart over alle sorteringen heen bijna 14 ton, in de week van 22 maart steeg dat naar bijna 20 ton. In de week voor Pasen steeg de aanvoer flink naar bijna 93 ton en deze week staat de teller na drie veildagen op bijna 83 ton.

Prijzen The Greenery

Ook bij The Greenery was sinds 24 maart sprake van een opgaande prijstrend, waarbij op vrijdag 2 april met € 20,35 per kilo voor de sortering AA X-Wit de prijspiek werd bereikt. Op 8 april is de prijs gedaald tot € 8,50 per kilo. Voor A X-Wit zit de prijs op € 7,80.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn kosten asperges in een verpakking van 500 gram deze week € 6,99 (€ 13,98 per kilo). Dat is dezelfde prijs als twee weken geleden. Ook bij Jumbo zit de prijs onveranderd op € 6,99 voor 500 gram. De Plus houdt het nog steeds op € 9,99 voor een bussel van 500 gram (€ 19,98 per kilo). Bij de regionale supermarkt Jan Linders is de prijs € 15,98 per kilo.

De prijs voor verpakte en geschilde asperge in vergelijking met twee geleden is bij Plus gedaald van € 9,99 voor 400 gram naar € 7,99 (€ 19,98 per kilo). Dat is dezelfde prijs als Albert Heijn deze week en ook twee weken geleden vroeg.

Prognose: Nog steeds gunstige marktvooruitzichten

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer