Optimisme stuwt varkensprijs Vion op

13-06 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De vleesvarkensnotering van Vion stijgt deze week met 3 cent naar € 1,82 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met € 1,67 per kilo exclusief btw. Daarmee is de langverwachte plus een feit. De laatste prijsstijging is elf weken geleden.

De plus volgt op optimisme over een dalend aanbod van vleesvarkens. Dat geldt niet zozeer voor Vion, maar meer op grotere schaal. In Polen, Duitsland en België wordt de varkensstapel kleiner door de prijsval na varkenspestperikelen. Ook het aanbod op de Spaanse markt is niet groot door uitval door PRRS. De verwachting is dat op Europese schaal daardoor de verhoudingen tussen vraag en aanbod gaan verschuiven.

Maar dat is nog prematuur en moet nog gaan gebeuren. In de vleesverkoop is het volgens het vleesconcern nu nog niet terug te verdienen. Aan de andere kant moet er wel een keer wat gebeuren, want op het huidige prijspeil komen varkenshouders de zomer niet door, realiseren ook slachterijen zich. Daarom volgt het vleesconcern het signaal dat ook de DCA Beursprijs voor deze week afgeeft, die stijgt van € 1,64 naar € 1,66 per kilo, en probeert een beweging op gang te brengen.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer