Optimistisch ECB houdt rente gelijk

Voor de inflatie gaat de ECB voor dit jaar uit van 1,9% op jaarbasis, dat was in de vorige prognose nog duidelijk lager met 1,5%. - Foto: Canva
Voor de inflatie gaat de ECB voor dit jaar uit van 1,9% op jaarbasis, dat was in de vorige prognose nog duidelijk lager met 1,5%. - Foto: Canva

De Europese Centrale Bank ECB) tornt niet aan de rente. Het steunprogramma blijft in het huidige tempo van kracht.

En de centrale bank verhoogt de verwachtingen voor de economische groei en de inflatie. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de vergadering van de ECB over het monetaire beleid. De besluiten over rente en het opkoopprogramma zijn conform de verwachtingen op financiële markten.
Het opkoopprogramma met een totaal budget van € 1.850 miljard blijft in ieder geval gehandhaafd tot eind maart 2022 en in ieder geval tot de beleidsmakers oordelen dat de coronacrisis achter de rug is. Er was dan ook weinig effect op de wisselkoers euro-dollar. Die bleef met $ 1,2174 per euro vrijwel gelijk en staat op hetzelfde niveau als een week geleden.

Lees verder onder de grafiek.

Inflatie hoger

Voor de inflatie gaat de ECB voor dit jaar uit van 1,9% op jaarbasis, dat was in de vorige prognose nog duidelijk lager met 1,5%. ECB President Christine Lagarde benadrukte opnieuw dat de hogere inflatie tijdelijk is. Voor heel 2022 rekent de ECB op 1,5% en voor 2023 op 1,4 %. Allemaal ruim onder de 2% die als norm wordt aangehouden binnen het monetaire beleid.

De ramingen voor dit jaar en volgend jaar zijn wel duidelijk hoger dan in de vorige raming uit maart. Dat komt volgens de beleidsmakers voor door tijdelijke factoren en door hogere energieprijzen. De gecorrigeerde inflatieverwachting (exclusief energie en voedsel) is fors lager dan de 1,9% voor alle prijzen, voor dit jaar is dat gecorrigeerde cijfer 1,1% en 1,3% in 2022.

Deze week publiceerde ook het CBS inflatiecijfers, die kwamen voor Nederland uit op 2,1%. Ook in de CBS cijfers speelden prijsstijgingen van voedsel en energie een belangrijke rol.

Hogere groeicijfers

De economische groei in de eurozone raamt de ECB op 4,6% in 2021 en 4,7% in 2022. Dat is meer dan in de vorige ramingen. Voor 2023 blijft de prognose gelijk aan de vorige raming met 2,1% groei.

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer