Opwaartse druk op tarweprijzen op langere termijn blijft

15-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Zorgen over de Oekraïense graanexport blijven op langere termijn opwaartse druk op de tarweprijzen geven.

Er zit momenteel weinig beweging in de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs. Het eerst aflopende maaltarwe-contract (september) noteerde dinsdag 14 juni op € 392,25 per ton.

Daarmee wijkt deze niet veel af van de voorgaande handelsdagen. De noteringen voor de langere termijn bewegen zelfs nog vlakker. Op de langere termijn blijven zorgen over de Oekraïense graanexport opwaartse druk op de prijzen geven.

Noteringen voertarwe dalen

De weeknoteringen voor voertarwe laten deze week allemaal een daling zien. Begin vorige week daalden de tarweprijzen namelijk met het vooruitzicht van een mogelijke graancorridor over de Zwarte Zee. Maar het optimisme hierover zwakte gedurende de week af, waardoor de termijnmarktprijzen weer stegen. Het vertrouwen in een deal met Rusland is niet groot. Er wordt vanuit Oekraïne daarom via verschillende wegen geprobeerd om graan uit te voeren.

Oogst in Europa en de VS

Belangrijke aankomende momenten zijn de oogst in Europa en de Verenigde Staten. In Europa begint de oogst op tijd vanwege droog weer met hoge temperaturen. Een andere reden dat de oogst vroeg zal starten, is om de aansluiting tussen de oude en nieuwe oogst goed te laten verlopen. Dit mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor minder tarwe en mais beschikbaar is op de wereldmarkt.

Mais

Voor mais gingen begin deze week de noteringen op de termijnmarkt in Chicago licht omlaag, waar de Parijse maisnotering licht omhoog bewoog. In de VS zijn zorgen over de afzet. Hetgeen ook van invloed is op het internationale toneel is de sterkere Amerikaanse dollar, waardoor Amerikaanse tarwe onaantrekkelijker is geworden.

De fysieke graanbeurs in Hamburg volgde de Amerikaanse trend en noteerde € 10 lager op € 350 per ton. En de Rotterdamse graanbeurs verhoogde de notering voor EU-mais met € 5 naar € 370 per ton.

Volgens de laatste gewasprognose van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), op 12 juni, is 97% van de mais ingezaaid. Daarmee is de achterstand ingehaald en ligt de inplant in lijn met het vijfjarengemiddelde.

Prognose: volatiele prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer