Doorgaan naar artikel

OSF: LTO machtigst in landbouwlobby

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Premier Mark Rutte overlegt op 5 februari 2020 met vertegenwoordigers van het toenmalige Landbouwcollectief, met helemaal rechts Trienke Elshof van LTO Nederland. - Foto: ANP

Premier Mark Rutte overlegt op 5 februari 2020 met vertegenwoordigers van het toenmalige Landbouwcollectief, met helemaal rechts Trienke Elshof van LTO Nederland. - Foto: ANP

Belangenorganisaties als LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben sterke banden met de ministeries.

Werkgeversorganisaties als LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland zijn belangrijker in het politieke netwerk dan andere belangenorganisaties. Dat concludeert stichting Open State Foundation (OSF) op basis van de agenda’s van bewindslieden van het kabinet, die sinds 2017 moeten worden gepubliceerd.

Makkelijker toegang tot ministeries

Belangenorganisaties als LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben sterke banden met de ministeries. 20,2% van de geregistreerde afspraken van bewindspersonen zijn met deze organisaties. De drie organisaties hebben een centrale plaats in het politieke netwerk.

De werkgeversorganisaties hebben naast de geregistreerde afspraken ook makkelijker toegang tot ministeries dan andere organisaties, concluderen de onderzoekers in hun onderzoek.

LNV ‘platgelobbyd’

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldde in de agendaregistratie de minste externe contacten. Volgens Jeroen Dijsselbloem, die meewerkte aan het onderzoek, is dit niet het juiste beeld. Volgens hem wordt het ministerie ‘platgelobbyd’ door boerenorganisaties, tuinbouworganisaties, de agro-industrie en groene organisaties.

Het beperkte aantal geregistreerde gesprekken komt mogelijk ook omdat bij het landbouwministerie vaak gesprekken plaats vinden met meerdere vertegenwoordigers van een bepaalde sector. Deze gesprekken worden dan niet geregistreerd als afspraak met een organisatie maar als afspraak met een sector, waardoor het niet direct als lobby is geregistreerd.

Grote bedrijven het vaakst aan tafel met ministers

In 27% van de afspraken van ministeries met externe partijen gaat het om afspraken met individuele bedrijven. Grote bedrijven, zoals Ahold, Air France-KLM en Unilever zitten relatief vaker aan tafel dan andere bedrijven. Volgens de OSF wordt er ook veel niet gerapporteerd, bijvoorbeeld omdat sommige contacten een beursgevoelig karakter kunnen hebben zoals bij KLM.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin