Doorgaan naar artikel

Oss hoopt komst mestverwerkers te voorkomen

Gemeentehuis van Oss. Foto: ANP

Gemeentehuis van Oss. Foto: ANP

De gemeente Oss blijft grote moeite houden met de mogelijke komst van mestverwerkers op hun industrieterreinen Elzenburg en De Geer.

Dat laat verantwoordelijk wethouder Johan van der Schoot van Oss weten in een reactie op de uitspraak van de Raad van State (RvS). Afgelopen week bevestigde de RvS de beslissing van de provincie Noord-Brabant om een reactieve aanwijzing aan Oss op te leggen, waardoor de gemeente ook mestverwerkers moet toestaan op de genoemde industrieterreinen. Dat had Oss willen voorkomen via het bestemmingsplan, maar de passages die de vestiging van mestverwerkers onmogelijk maken, zijn nu definitief buitenwerking gesteld.

Wethouder positief gestemd

Van der Schoot: “Het is een grote schok voor de gemeente Oss dat wij nu dergelijke grote mestverwerkers in principe moeten toestaan, vlakbij een nieuwbouwwijk.”

OOC Beheer en boerencoöperatie MACE hebben hun oog laten vallen op Oss. “Ze willen 500.000 ton ruwe drijfmest gaan verwerken en verschepen, en dat in een gemeente die de littekens van de q-koorts nog niet te boven is.”

Toch is de wethouder positief gestemd dat het misschien toch niet zover komt. “De provincie heeft aangegeven dat er een MER moet komen, dat wilden OOC en Mace tot voor kort niet. Een MER kost tijd en geld, als deze procedures er komen zullen we die heel nauwkeurig volgen. Wellicht komt daar uit dat mestverwerkers toch niet kunnen op Elzenburg en De Geer.”

Een MER kost tijd en geld, als deze procedures er komen zullen we die heel nauwkeurig volgen

Volgens Van der Schoot is vestiging van grote mestverwerkers in Oss ook eigenlijk helemaal niet logisch. “We hebben in Oss maar weinig varkensbedrijven, en van de bedrijven die er wel zijn hebben we vier aanvragen liggen voor warme sanering. In Oss hebben we weinig mestoverschot, er zijn ook al vier mestverwerkers in ons buitengebied. Ik ben van mening dat je mest bij de bron moet verwerken en niet door de hele provincie moet verslepen. Zet dan een mestverwerker in Helmond neer. Kies een logische locatie of kies anders voor uitbreiding van de bestaande mestverwerkers in het buitengebied.”

Geen mestoverschot meer

Omdat een MER-procedure vaak lang – een paar jaar – duurt hoopt Van der Schoot voldoende tijd te winnen. “Wellicht is er tegen die tijd al geen mestoverschot meer, er gaan veel boeren stoppen. Dan is zo’n mestverwerker bouwen overbodig.”

Beheer
WP Admin