Skip to content

Oud-zuiveltopman Spierings gaat adviseren over duurzaamheid

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Oud-zuiveltopman Theo Spierings. - Foto: Koos Groenewold. Logo: The Purpose Factory

Oud-zuiveltopman Theo Spierings. - Foto: Koos Groenewold. Logo: The Purpose Factory

Theo Spierings, voormalig topman van zuivelmultinational Fonterra, gaat bedrijven adviseren over duurzaam ondernemen.

Spierings heeft samen met een partner The Purpose Factory opgericht. De organisatie richt zich op het wereldwijd adviseren van bedrijven om duurzamer te werken. Spierings investeert zelf ook in verduurzaming van bedrijven, samen met andere investeerders.

Nederlands uitvalsbasis

The Purpose Factory is al enige tijd actief en opereert vanuit Nederland. De uitvoering van de eerste grote opdracht is nog in uitvoering. Dat gaat om de advisering van het Zuid-Amerikaanse zuivelconcern Gloria uit Peru dat ook in andere landen in de regio actief is. De opdracht bij Gloria bestaat enerzijds uit verbeteren van de efficiency van het gehele concern.

Kleine boeren

Conform de nieuwe werkwijze van The Purpose Factory wordt een deel van de extra kasstroom die dat oplevert gestoken in duurzaamheidsdoelen. Onder meer via het versterken van de positie van kleine boeren. Kleine hoeveelheden melk van heel kleine bedrijven niet meer op grote afstand transporteren, maar juist lokaal verwerken en verkopen. Dat deel van de activiteiten richt zich op vier doelstellingen van de VN: geen armoede, geen honger, schoon water en sanitaire voorzieningen en het halen van klimaatdoelstellingen.

Voor investeringen werkt de organisatie onder meer samen met de Nieuw-Zeelandse investeringsmaatschappij Hobson Wealth. Een ander partner is Bles Dairies op het gebied van advisering op bedrijfsniveau voor melkveebedrijven.

Vertrek bij Fonterra

Tot eind 2018 was Spierings de CEO van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra. Vanwege forse verliezen moest hij toen opstappen. Onder meer door een grote afboeking op een investering van Fonterra in China en de afwikkeling van een jaren slepend geschil met Danone. In de thuisbasis van Fonterra leverde dat veel commotie op. Het zuivelconcern is van groot belang voor de Nieuw-Zeelandse economie en er was ophef over de afkoopsom en het salaris van Spierings in de jaren dat hij aan het roer stond.

Voor zijn functie bij Fonterra was hij onder meer directeur bij FrieslandCampina en voorganger Friesland Foods. Bij zijn vertrek gaf Spierings al aan dat hij geen ambities had voor een nieuwe topfunctie, maar zich wilde richten op een betere wereld.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin