Oude uienoogst gaat als een nachtkaars uit

23-06 | |
Uienoogst 2021. Voor oogst 2022 ziet het er goed uit. Het is de moeite zeker waard om ze goed te vertroetelen voor een mooie opbrengst en kwaliteit. - Foto: Mark Pasveer
Uienoogst 2021. Voor oogst 2022 ziet het er goed uit. Het is de moeite zeker waard om ze goed te vertroetelen voor een mooie opbrengst en kwaliteit. - Foto: Mark Pasveer

De uienprijzen zakken, in lijn met vorig jaar.

De beurs in Emmeloord noteert € 10 tot € 13 voor de fijnere exemplaren en € 12 tot € 14 voor de grove uien. Beide noteringen min € 2.

Het seizoen van de oude oogst loopt op het einde en de kwaliteit wordt er bij zulke lang bewaarde uien natuurlijk niet beter op. Ze slijten, worden zachter en kiemlustiger. Zodra ze uit de geconditioneerde bewaring komen, wordt dat proces nog eens versneld. Voor een aantal partijen rest een gang naar de industrie.

Speculeren niet de beste strategie

Uien zijn het gewas waar akkerbouwers graag een gokje mee wagen door te speculeren, maar dat was dit aflopende seizoen meestal niet de beste strategie. Het venijn zit volgens marktspecialisten niet in de staart. Dus de hoopvol geduldigen hebben dit keer de boot gemist.

Intussen klopt de nieuwe oogst voorzichtig aan de deur: vers product is altijd meer gewild dan de bejaarde uien. De prijs is bijna een keer zo hoog als van de oude oogst.

Winteruien gerooid

Winteruien worden gerooid, maar daarvan is de hoeveelheid zeer beperkt. Dat is maar goed ook, want de afzetperiodes voor plantuien zijn beperkt. De uien zijn beperkt beschikbaar en beperkt houdbaar, ze blijven binnen Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Medio juli zit de handel volop in de plantuien. Dit seizoen zijn er minder plantuien gepoot, wat een positief effect op de markt kan hebben. Met de krimp is aanbod en vraag beter in balans.

Onzekerheden rond export

Na een moeilijke start ziet de groei van de uienoogst 2022 er prima uit. De voorspelde regen is welkom. Onzekerheden zijn er rondom de kosten van export. Kunnen afnemers, bijvoorbeeld in Afrika, de Hollandse ui komend seizoen nog betalen? Er is veel aan de hand op de wereld, dat maakt de handel onzeker.

Aan de andere kant speelt de droogte ook in veel landen een rol, wat weer grote kansen biedt voor uienexporterend Nederland. Ook onze uien hebben het niet makkelijk met de droogte, maar het is de moeite zeker waard om ze goed te vertroetelen voor een mooie opbrengst en kwaliteit. Gezien het kleinere areaal zaaiuien, kan de uienteler komend seizoen op goud zitten.

Prognose: druk op de prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer