Over de 4.000 AVP-gevallen aan Pools-Duitse grens

18-02-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

In het grensgebied van Duitsland en Polen is deze week de grens bereikt van 4.000 wilde zwijnen die besmet bleken met Afrikaanse varkenspest.

In Duitsland zit het geregisterde aantal AVP-slachtoffers op 685. De afgelopen tijd stijgt in dat land het aantal besmettingen onder wilde zwijnen met 40 à 50 dieren per week. In het oosten van Duitsland is afgelopen september voor het eerst AVP gemeld.

Lubusz

Aan de andere kant van de grens, in westelijk Polen, staat de teller op 3.342 AVP-gevallen. Het overgrote deel is gevonden in de provincie Lubusz, 83% van de meldingen. In West-Polen waart het AVP-virus sinds eind 2019 rond. In de grensstad Leknica rommelt het nu hevig. Rond deze stad, die aan de Duitse deelstaat Saksen grenst, zijn afgelopen weken op meer dan tien plekken dode zwijnen gevonden. Voor de deelstaat Saksen slecht nieuws omdat het risico op insleep groot blijft. De autoriteiten in Saksen laten weten dat langs de Poolse grens zestig kilometer vaste afrastering is gebouwd. Deze is een meter hoog, zodat reeën en herten deze kunnen passeren.

Meer vaste afrastering

Meer zuidelijk heeft Saksen een verplaatsbare afrastering aan de grens geplaatst. De bedoeling is in ieder geval 72 kilometer daarvan te vervangen door een vaste afrastering. Juridisch kan de bouw van een vaste afrastering niet zomaar, laat de overheid in Saksen weten. Dat houdt de uitvoering tegen.

Risicogebied

De deelstaat kent tot dusver één AVP-brandhaard. Dit risicogebied is vrijwel volledig afgezet. De autoriteiten hebben daarvoor 125 kilometer vaste afrastering gebouwd. De afrastering moet uitgebreid worden omdat afgelopen januari dode zwijnen zijn gevonden aan de rand van het risicogebied. Door het winterweer kon dat tot dusver niet.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer