Doorgaan naar artikel

Overcapaciteit FrieslandCampina gaat drukken op resultaat

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Melk wordt gelost bij de fabriek van FrieslandCampina in Veghel. - Foto: Bert Jansen premium

Melk wordt gelost bij de fabriek van FrieslandCampina in Veghel. - Foto: Bert Jansen

De vertrekgolf van leden verergert de overcapaciteit in fabrieken van FrieslandCampina.

Vanaf 1 januari 2022 verliest FrieslandCampina een kleine 300 miljoen liter melk omdat 239 leden van de zuivelcoöperatie hebben opgezegd en niet meer leveren vanaf 1 januari 2022. Dat gaat drukken op het resultaat in de komende jaren zodra het vertrek effectief is. Het bedrijf heeft al te kampen met overcapaciteit in de fabrieken en dat wordt alleen maar erger door een nieuwe vertrekgolf.

Nieuwe ledenfinanciering

Het aantal vertrekkers is extra groot door de invoering van de nieuwe ledenfinanciering vanaf 1 januari 2022. Leden die daaraan niet mee willen doen moesten voor 1 oktober opzeggen. Dat zijn onder meer leden die verplicht bij moeten storten omdat ze nu onvoldoende leden-obligaties hebben.

De vertrekpremie die de leden onder voorwaarden meekrijgen is € 5 per 100 kilo melk. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer € 14 miljoen. Dat loopt via het vermogen van de coöperatie en raakt niet de winst van de onderneming. Hoeveel ledenobligaties er komend jaar extra op de interne markt komen van de vertrekkende leden zegt RFC niet, dat is koersgevoelige informatie.

Toelichting voor leden

De 239 leden zijn samen goed voor 272 miljoen kilo melk. RFC betreurt het vertrek en noemt het ontzettend jammer dat ‘een grote groep leden dit besluit heeft genomen.’ Topman Hein Schumacher gaf in een toelichting voor de leden al aan dat het wegvallen van ongeveer 2,5% van de melkaanvoer de bestaande overcapaciteit vergroot. Die bestaat vooral in de relatief nieuwe fabriek in Borculo. Het bedrijf onderzoekt nu mogelijkheden om ‘nieuwe klanten aan te trekken of samenwerkingen aan te gaan met andere partijen.’ Die behoefte was er al en dat is nu urgenter geworden.

Behoefte aan de speciale melkpoeders voor babyvoeding is er nog steeds en die worden ook nu al wel voor derden geproduceerd. De eigen afzet van FrieslandCampina is wel minder geworden door het abrupt wegvallen van de Chinese markt. De impact op de resultaten is nu fors, maar kan voor een deel herstellen als RFC weer meer eigen afzet kan veroveren, met name op de Chinese markt.

Minder melk naar derden

Hoeveel melk de opzeggingen uiteindelijk scheelt voor de bezetting van de eigen fabrieken is onder meer afhankelijk van de melkplas die straks naar concurrenten gaat volgens de fusievoorwaarden uit 2008. Via de Dutch Milk Foundation (DMF) gaat nu nog ongeveer 700 miljoen liter naar Arla Foods en De Graafstroom. De melk die de vertrekkende leden nu meenemen komt in mindering op de melk die RFC moet verkopen aan Arla en de Graafstroom. Niet verwonderlijk dus dat Arla Foods onlangs bekend maakte dat het op zoek is naar leden in Nederland.

Het volume dat FrieslandCampina via DMF beschikbaar moest stellen is begonnen met 1,2 miljard kilo. Dat was al geslonken met ruim 500 miljoen kilo en daar gaat volgend jaar nog eens tussen de 250 en 300 miljoen kilo melk af. Dat is volgens de fusievoorwaarden wel melk die minimaal de eigen garantieprijs oplevert en daarmee gemiddeld genomen goed rendeert.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin