Overdracht op landbouw, ministers beëdigd

10-01 | |
Het nieuwe kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Linksboven de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. Rechts Henk Staghouwer, de minister van LNV. Foto: ANP
Het nieuwe kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Linksboven de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. Rechts Henk Staghouwer, de minister van LNV. Foto: ANP

Christianne van der Wal-Zeggelink en Henk Staghouwer zijn maandag formeel begonnen als minister op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Beide nieuwe ministers zijn beëdigd.

Van der Wal is de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof, een van de vier nieuwe ministersposten in het kabinet. Staghouwer is als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de eerstverantwoordelijke bewindspersoon op het departement.

Carola Schouten tekende maandag de overdracht van haar taken aan de nieuwe ministers. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde gisteren dat Schouten ‘op de meest eervolle wijze [is] ontheven van de leiding van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en benoemd tot minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen’ – ook dat is een nieuwe ministerspost. Schouten blijft vice-premier.

De twee andere nieuwe ministersposten in het vierde kabinet-Rutte zijn de minister voor Klimaat en Energie (Rob Jetten), en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (Hugo de Jonge).

Verantwoordelijk voor stikstofaanpak

Van der Wal krijgt in haar rol als ‘stikstofminister’ te maken met zeker vijf andere ministers, waaronder die voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Defensie. Van der Wal wordt verantwoordelijk voor onder andere de stikstofaanpak, en het beheer en verdeling van de transitiegelden voor natuur en stikstof (€ 25 miljard tot 2035).

Voedselkwaliteit en voedselveiligheid

Staghouwer is onder andere verantwoordelijk voor de algemene landbouw- en tuinbouwdossiers, waaronder pacht, gewasbescherming, mest en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Staghouwer gaat ook over voedselkwaliteit, maar voedselveiligheid ligt bij Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kuipers en Staghouwer zijn beide verantwoordelijk voor aansturing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De politieke verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij Staghouwer.

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer