Overgangsperiode maakt uienmarkt afwachtend

05-01 | |
De uienvoorraad is na de feestdagen best op orde.  - Foto: Ruud Ploeg
De uienvoorraad is na de feestdagen best op orde. - Foto: Ruud Ploeg

Het is rustig deze week op de uienmarkt. Er wordt weinig handel gedaan in de laatste vakantieweek van de kerstvakantie.

De uienmarkt zit in een overgangsperiode waarin het onduidelijk is wanneer Europese landen aan de markt komen. De houding van kopers is afwachtend; prijzen dalen licht.

De beurs in Emmeloord noteert voor gele zaaiuien 30% grof € 0,50 lager op € 40 tot € 47 per 100 kilo. Voor gele uien 60% grof staat de notering op € 42 tot € 49 (-€ 0,50). De stemming is verandert van vast naar rustig.

Markt rode uien al weken rustig

Het prijsverschil tussen geel en rood blijft. Voor rode uien staan de noteringen tussen € 28 en € 33 per 100 kilo. De markt voor rode uien is al weken erg rustig. Vaste klanten worden wel beleverd, maar er zijn geen bijzondere bestemmingen die rode uien vragen. De mindere partijen gaan naar Afrikaanse landen voor lagere prijzen.

Verder is het merkbaar dat afnemers van gesorteerde partijen bij dit hoge prijsniveau scherp op de kwaliteit zijn en partijen makkelijker afkeuren. Wellicht ook omdat de voorraad na de feestdagen best op orde is.

Wachten op omschakeling naar Europese afnemers

Verder komt de omschakeling eraan, waardoor een afwachtende houding wordt aangenomen. Senegal sluit eind januari de grens voor importuien, waarna het exportvolume flink zal dalen. Dat is iets wat jaarlijks gebeurt.

Voor Europa is het aan de vroege kant om aan de markt te komen, die schakelen nog niet direct over op Nederlandse uien. De afgelopen maand kwamen er wel orders uit Europa, maar dat zijn voornamelijk losse flodders vergeleken met wat gaat komen.

Andere Europese landen stemmen wel de baalprijs op Nederlandse uien af. Sommige landen gaan vervolgens net iets onder het Nederlandse prijsniveau zitten. Vooralsnog blijft de prijs in Nederland op een hoog niveau. Maar: het is wel lastig om dit vast te houden, want als de prijzen gaan dalen, kan het ineens hard gaan.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer