Overheid gaat niet handhaven bij PAS-melder

20-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De ministers van landbouw zullen niet ingaan op handhavingsverzoeken bij PAS-melders.

Dat meldt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in een reactie op de uitspraak van de Raad van State dat de bedrijfsadressen van de zogenoemde PAS-melders openbaar moeten worden gemaakt.

Programma Aanpak Stikstof

PAS-melders konden onder het Programma Aanpak Stikstof voldaan met een melding van hun activiteiten. Ze hadden geen vergunning nodig als de stikstoflast van hun bedrijf beneden een bepaalde grenswaarde bleef. Door de PAS-uitspraak van de Raad van State uit mei 2019 worden de PAS-melders alsnog vergunningplichtig. De wetgever heeft vastgelegd dat de PAS-melders zullen worden gelegaliseerd.

‘Handhaving onevenredig’

Van der Wal stelt ‘alles op alles’ om legalisatie zo snel mogelijk te regelen. “Tot die tijd heb ik met collega-minister Staghouwer afgesproken om niet te handhaven als er handhavingsverzoeken komen. Immers, er is zicht op legalisatie en handhaving is dan onevenredig.” De melding van Van der Wal is in lijn met wat provincies en ministerie al eerder hebben gezegd.

De actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) heeft om openbaarmaking van de gegevens gevraagd, juist om handhavingsverzoeken te kunnen doen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer