Doorgaan naar artikel

Overheid waarschuwt bij computerlek

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Bedrijven die digitaal zeer kwetsbaar zijn en daardoor gevaar lopen, zullen daarvan door het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat worden gewaarschuwd.

Dat hebben de bewindslieden Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) maandag bekendgemaakt. Tot nu toe was de overheid terughoudend met rechtstreekse waarschuwingen aan het bedrijfsleven, zeker als het niet gaat om vitale sectoren. Bescherming van vitale sectoren (voedseldistributie, containeroverslag, elektriciteit, telefonie, infrastructuur, waterstaat) is al een kerntaak van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het DTC richt zich meer op naar schatting 1,8 miljoen bedrijven, die niet van vitaal belang zijn voor het land, maar wel bescherming verdienen.

Problemen in de voedselketen

Digitale criminaliteit kan sterk ontwrichtend werken. Het Amerikaanse voedingsbedrijf JBS werd eerder dit jaar gedwongen de productie stil te leggen nadat hackers de computersystemen hadden gegijzeld. Hoe snel een hack kan leiden tot problemen in de voedselketen bleek bij de computerinbraak bij Bakker Logistiek, waardoor de distributie van kaas naar Albert Heijn kwam stil te liggen. Tot nu toe lijkt de computercriminaliteit vooral geldelijk gewin tot doel te hebben, het is echter niet denkbeeldig dat actiegroepen dezelfde technieken gebruiken om bedrijven tot een ander beleid te dwingen.

Vooruit lopen op wetswijziging

Met de maatregel van Grapperhaus en Keijzer loopt het kabinet vooruit op een wetswijziging die het mogelijk maakt om in ruimere mate informatie te delen over dreigingen en incidenten op het gebied van cybercrime. Het Nederlands bedrijfsleven heeft daar bij het kabinet al langer op aangedrongen. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in een reactie op de kabinetsplannen aangegeven dat het essentieel is dat informatie niet alleen met de zogenoemde vitale sectoren wordt gedeeld, maar ook met bedrijven buiten de vitale infrastructuur, omdat daar ‘immers eveneens grote belangen spelen die bescherming verdienen’. Het gaat volgens de werkgeversorganisaties om ‘het belang van ondernemers en werknemers om grote schade aan ondernemingen te voorkomen, het belang van continuïteit van dienstverlening in de keten, en de doorwerking van dat alles in de macro-economie, de verdiencapaciteit en de brede welvaart’.

Delen van dreigingsinformatie

De werkgeversorganisaties hebben er bij het kabinet op aangedrongen om nu al informatie te delen, omdat het niet te verkopen is dat schade ontstaat, die had kunnen worden voorkomen als beschikbare informatie over kwetsbare systemen was gedeeld. Bedrijven die mee willen doen aan een pilot over het delen van dreigingsinformatie kunnen zich tot 17 september melden bij het DTC.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin