Overijssel: FDF geen belang want geen natuur in statuten

10-01-2022 | |
Boeren stonden buiten bij de IJsselhallen in Zwolle waar een hoorzitting gehouden tussen Farmers Defence Force en de provincie Overijssel. - Foto: ANP
Boeren stonden buiten bij de IJsselhallen in Zwolle waar een hoorzitting gehouden werd tussen Farmers Defence Force en de provincie Overijssel. - Foto: ANP

De provincie Overijssel kan niet op basis van het verzoek van Farmers Defence Force (FDF) handhaven bij het distributiecentrum van Jumbo in de regio. Dat zei een jurist namens de provincie maandagmiddag 10 januari tijdens een hoorzitting.

Volgens de jurist ontbreekt natuurbescherming als doel in de statuten van FDF en heeft de organisatie daarom geen direct belang. FDF wil dat de provincie handhaaft bij Jumbo omdat het distributiecentrum niet beschikt over een natuurbeschermingswetvergunning die het volgens de organisatie wel zou moeten hebben. De provincie neemt het verzoek niet in behandeling vanwege gebrek aan belang.

Provincie: boeren geen belanghebbenden

Het handhavingsverzoek werd ook ingediend namens enkele boerenbedrijven. Ook die ziet de provincie niet als belanghebbenden. Volgens de provincie wonen ze weliswaar dicht bij het Natura2000-gebied waarop Jumbo stikstof zou uitstoten, maar niet dicht genoeg bij het distributiecentrum om juridisch gezien als belanghebbende aangemerkt te worden.

FDF voerde aan dat de boeren die zij vertegenwoordigen wel degelijk belanghebbenden zijn. Ook al staat natuurbescherming niet letterlijk in de FDF-statuten, voor de boeren is het van groot belang dat het Natura2000-gebied goed beschermd wordt, zo bepleitte een jurist namens FDF, verwijzend naar het belang van insecten voor de teelt van gewassen.

Daarnaast gaf FDF-vicevoorzitter Jos Ubels aan dat het in het kader van de stikstofaanpak van belang is dat ook bij andersoortige bedrijven die stikstofuitstoot hebben gehandhaafd wordt, omdat anders de doelen straks niet gehaald worden en er steeds opnieuw naar boeren gekeken zal worden.

Waarschuwing van rechtbank

De hoorzitting over het handhavingsverzoek vond plaats in de IJsselhallen. Zo’n 100 trekkers stonden er voor de IJsselhallen, na een oproep van FDF aan boeren om massaal te komen. De provincie liet bij de hoorzitting alleen enkele afgevaardigden van FDF toe en journalisten.

Een livestream voor het publiek buiten was niet toegestaan. Een tijd werd toch een stream naar buiten gezonden, waarop een waarschuwing van de provincie volgde om hier onmiddellijk mee te stoppen. Dat leidde tot een hoop getoeter van buiten. Zo’n 20 tot 25 mensen gingen daarop aan alle deuren voelen en wisten toch de IJsselhallen binnen te komen. Eén persoon drong de zaal binnen, boos omdat de zitting voor publiek was afgeschermd. Na kort oponthoud ging hij weer naar buiten en ging de zitting verder. Ook de andere personen werden door de politie het pand uitgeleid. De politie omschrijft de sfeer ondanks dit incident als gemoedelijk en bedankte de boeren na afloop van de hoorzitting ‘voor hun voorbeeldig gedrag’.

Binnen vier weken doet de bezwaarschriftencommissie van de provincie uitspraak over de kwestie. De provincie gaf tijdens de zitting aan zelf ook bezig te zijn met in kaart brengen van bedrijven in de provincie die vermoedelijk geen natuurbeschermingswetvergunning hebben. Die schrijft de provincie aan. Volgens de provincie gaat het echter om duizenden bedrijven en moet daarom prioritering aangebracht worden.

Reactie Jumbo

Supermarktketen Jumbo wil niet reageren op de zaak. Een woordvoerder van de retailer laat weten dat de zitting iets is tussen de provincie en Farmers Defence Force. De supermarkt verwijst voor vragen door naar de provincie.

De zaak in Overijssel staat niet op zich. FDF heeft ook in drie andere provincies een handhavingsverzoek ingediend wat betreft distributiecentra. Volgende week is er een hoorzitting in Assen. FDF laat weten bij een negatieve uitkomst naar de rechter te stappen.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer