Overijssel onderzoekt variabel poten

09-04-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Variabel poten van zetmeelaardappelen. In de herfst wordt de opbrengst bepaald. - Foto: Delphy
Variabel poten van zetmeelaardappelen. In de herfst wordt de opbrengst bepaald. - Foto: Delphy

Onderzoeksorganisatie Delphy legt in samenwerking met pootmachinefabrikant Grimme en akkerbouwbedrijf Maatschap Michel in Dedemsvaart (Ov.) een demo variabel poten van zetmeelaardappelen aan.

Om de bodem van het perceel in kaart te brengen, zijn diverse scans gemaakt. Daarnaast is een opbrengstkaart van een vorige zetmeelaardappelteelt beschikbaar. Met al deze gegevens is een taakkaart voor de pootmachine gemaakt.

Details

Het perceel is verdeeld in drie zones, met drie verschillende pootafstanden (27, 30 en 33 centimeter). Op de gedeeltes met een hoger opbrengstpotentieel is 10% nauwer gepoot ten opzichte van de standaard, en op de gedeeltes met een lager opbrengstpotentieel 10% ruimer. Op deze manier wordt geprobeerd de capaciteit en het opbrengend vermogen van de bodem beter te benutten. Tussen elke pootbaan die met de taakkaart is aangelegd, is een baan aangelegd waarbij de pootafstand op de standaardwaarde werd gehouden. Op deze manier ligt er naast elke baan waarbij gevarieerd is in pootafstand, een standaardbaan waarmee de opbrengst vergeleken kan worden.

De demo is aangelegd in het kader van het project ‘Meer weten van bodem, water- en waterkwaliteit’, een POP 3-project in de provincie Overijssel.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Meijering
Luuk Meijering Redacteur
Meer over


Beheer