Overname en verkoop doen koers Kerry goed

28-06-2021 | |
Pilgrim’s Pride neemt voor € 819 miljoen de vlees- en maaltijdactiviteiten van het Ierse Kerry Group in het Verenigd Koninkrijk en Ierland over. Foto: ANP
Pilgrim’s Pride neemt voor € 819 miljoen de vlees- en maaltijdactiviteiten van het Ierse Kerry Group in het Verenigd Koninkrijk en Ierland over. Foto: ANP

Het Ierse voedingsbedrijf Kerry verkocht anderhalve week geleden zijn vlees- en maaltijdactiviteiten aan het Amerikaanse Pilgrim’s Pride.

Niet veel later kocht Kerry het Amerikaanse bedrijf Niacet, een producent van conserveermiddelen. Beleggers reageerden duidelijk positief op de stappen van de Ierse producent. De beurskoers steeg met 7,6% in twee weken tijd. Daarmee was het de hoogste stijger binnen de Food&Agribusiness-index.

De stappen laten zien dat Kerry een duidelijkere focus kiest: ingrediëntoplossingen. Analisten prezen de verkoop en de duidelijke focus. ‘De desinvestering toont proactief portfoliobeheer aan en faciliteert recycling van kapitaal in een hogere groeimogelijkheid binnen het onderdeel Taste & Nutrition. Na afronding zal Kerry een van de sterkste balansen in de sector hebben’, zo schreven analisten van Davy Group in een notitie aan beleggers.

Na aanhoudende stijging nu daling voor Oatly

Na een alsmaar aanhoudende stijging van de koers van havermelkproducent Oatly, daalde de aandelenwaarde met 15,1% in de afgelopen twee weken. Vragen worden opgeworpen of Oatly niet overgewaardeerd wordt. Na de beursgang steeg de koers fors. Aandelen-Oatly waren zeer geliefd, ondanks dat het nog geen winstgevend bedrijf is. Analisten voorzien echter wel voldoende groeikansen voor het bedrijf, waardoor winstgevendheid over een aantal jaar bereikt kan worden. Tegelijkertijd beperkt de capaciteit van Oatly momenteel de groei en ontstaan er zelfs lege schappen doordat de producent niet kan voldoen aan de vraag.

Koers Südzucker daalt door voorlopige cijfers

Ook de koers van de Duitse suikerproducent Südzucker daalde. De aandelen werden 6,7% minder waard. Het bedrijf publiceerde voorlopige cijfers over het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2021/2022. Die waren aanzienlijk lager dan het jaar ervoor. Het bedrijf ondervond vorig jaar forse impact van de coronapandemie en verwacht dat nadelige effecten ook in het huidige boekjaar nog merkbaar zullen zijn. Desondanks verwacht het over het gehele jaar wel een hogere omzet en hoger bedrijfsresultaat dan vorig jaar.

In tegenstelling tot de AEX-index, die licht steeg met 0,6%, daalde de Food&Agribusiness-index met 2,8%. Dat is een forsere daling dan de Dow Jones-index, die daalde met 0,1% in de afgelopen twee weken.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer