‘Overschot verpakkers drukt prijs B-spruiten’

22-10-2020 | |
Foto: Anton Dingemanse
Foto: Anton Dingemanse

Ondanks een tekort aan B-spruiten worden A-spruiten beter betaald.

“Er zijn te veel verpakkers”, geven telers als oorzaak. Dat er op dit moment, en ook eerder al, onvoldoende spruiten in de B-sortering zijn, komt omdat er onvoldoende groei in de spruitkoolplanten zit. Dat gebrek aan B-spruiten zagen telers gezien de gewasontwikkeling drie weken geleden al aankomen, maar toen was er nog hoop dat het mee zou vallen. Inmiddels is duidelijk dat de gewassen die inhaalslag (nog) niet gemaakt hebben.

Prijs B-spruiten lager dan A-spruiten

Bij de afzet van spruiten doet zich nu een merkwaardig verschijnsel voor. Hoewel er onvoldoende B-spruiten zijn, is de prijs voor B-spruiten lager dan die voor A-spruiten. “De A’tjes doen 50 cent per kilo, de B’tjes 45 tot 50 cent. Dat is gezien het huidige aanbod een vreemde situatie”, stellen meerdere telers vast. Volgens de spruitentelers probeert de handel in Duitsland de prijs nog verder te drukken om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. “Deze handelaren zijn ook verpakkers. Ze verdienen aan het verpakken, de prijs die telers krijgen voor hun spruiten interesseert ze niets, dat is de kern van het probleem.”

The Greenery noteert deze week alleen klokprijzen voor de D I-1 sortering. De prijzen van deze zeer fijne spruiten zakten vanaf een prijs van 42 tot 45 cent op dinsdag 20 oktober naar 27 tot 32 cent per kilo op donderdag.

Spruiten in de supermarkt

Deze week kosten 500 gram verpakte (ongeschoonde) spruiten bij Albert Heijn omgerekend € 2,78 per kilo. Vorige week was dat volgens supermarktscanner.nl € 2,58 en de week daarvoor € 2,98. Bij Jumbo ging de prijs in de afgelopen drie weken van € 3,10 naar € 2,58 deze week. Bij Plus zijn de grootste prijsschommelingen van € 3,18 twee weken geleden naar de actieprijs van € 1,78 vorige week. Deze week stijgt de prijs weer naar € 2,70. Bij Volmar zijn de spruiten deze week het goedkoopst: voor een zak van 750 gram betaalt de consument omgerekend € 1,99 per kilo. Jumbo en Albert Heijn hebben ook verpakte kleine spruiten voor € 3,38 per kilo. Bij de Plus losse kleine spruiten voor € 3,78 per kilo.

Prognose: met name voor B-spruiten worden aantrekkende prijzen verwacht.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.