Overwinning voor Bayer in vijfde Roundup-rechtszaak

06-09 | |
Foto: Bayer AG
Foto: Bayer AG

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft zijn vijfde opeenvolgende Roundup rechtszaak in de VS gewonnen.

Voor het eerst was er een zaak waarin drie schuldeisers betrokken waren. Een jury bepaalde dat Bayer niet schuldig is in de kankergevallen van de eisers. Zij stellen kanker te hebben gekregen door het gebruik van het middel Roundup, waarin het actieve bestanddeel glyfosaat zit. “De conclusies van de jury zijn consistent met de beoordelingen van deskundige regelgevers over de hele wereld, evenals het overweldigende bewijs van vier decennia aan wetenschappelijke studies die concluderen dat Roundup veilig kan worden gebruikt en niet kankerverwekkend is”, zei Bayer in een verklaring. De schuldeisers kunnen nog in beroep gaan. Daarbij zullen rechters zich over de zaak buigen in plaats van een jury.

Juridische tegenslagen

De reeks aan overwinningen voor het chemiebedrijf komt te midden van juridische tegenslagen. Bayer probeerde tevergeefs eerdere uitspraken, waarbij het bedrijf werd veroordeeld tot het betalen van miljoenenbedragen, aan te vechten bij het Hooggerechtshof. Daarmee hoopte het alle toekomstige zaken op te lossen.

In 2020 bereikte het een deal om de meeste van de ongeveer 100.000 Roundup-rechtszaken te schikken. Dat koste zo’n € 10 miljard. Een andere voorgestelde schikking voor toekomstige claims werd echter door een rechter niet goedgekeurd.

Kloosterman


Beheer