Skip to content

Oxfam Novib: foodbedrijven halen duurzame beloften niet

Productie van palmolie. Volgens Oxfam Novib hebben grote voedselbedrijven de macht om inkopers aan te zetten tot duurzamere productie. - Foto: AFP/Mohd Rasfan

Productie van palmolie. Volgens Oxfam Novib hebben grote voedselbedrijven de macht om inkopers aan te zetten tot duurzamere productie. - Foto: AFP/Mohd Rasfan

De tien grootste voedingsbedrijven halen de beloften niet die ze vijf jaar geleden hebben gedaan op gebied van verduurzaming. Volgens Oxfam Novib is dat voor een groot deel te wijten aan toeleveranciers.

Bedrijven zoals Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever hebben in de jaren 2013 tot 2016 vergaande publieke beloften gedaan om klimaatverandering tegen te gaan, gelijkheid voor vrouwen te verbeteren en landroof tegen te gaan. Volgens Oxfam Novib komt daar vijf jaar later nog weinig van terecht. Dat stelt de ontwikkelingsorganisatie vast op basis van een eigen onderzoek waarin is gekeken in hoeverre de grootste tien voedingsbedrijven hun eigen beloften zijn nagekomen.

Rol voor inkopers grondstoffen

Oxfam heeft de prestaties van de grote voedingsbedrijven vergeleken met de beloften die vijf jaar geleden zijn gedaan. De conclusies zijn ontnuchterend, volgens Oxfam: “De veranderingen die zijn doorgevoerd, dringen meestal niet door tot op de akkers in Brazilië, Ghana of India.”

Het schort vooral aan de doorvertaling van de beloftes naar de grote toeleveranciers van de grondstoffen. Dat zijn de grote internationale handelaren in producten als cacao, palmolie, sojabonen en ander grondstoffen.

Macht om leveranciers aan te zetten tot verandering

“De inkopers van de top 10 voedselbedrijven hebben de macht om hun leveranciers aan te zetten tot verandering”, aldus Ana Maria Méndez, directeur Oxfam Guatemala. Ze noemt een voorbeeld in haar eigen land waar drie grote voedselbedrijven hun afname van een palmoliebedrijf hebben stopgezet vanwege gebrek aan duurzaamheidsbeleid.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin