Doorgaan naar artikel

Paaspiek van drie weken

Foto: Misset

Foto: Misset

Drukte deze week bij iedereen die iets met eieren heeft of doet, hoewel dit jaar door de corona-maatregelen niet een bijzonder paasmoment kent.

De supermarktverkopen liepen erg goed, maar kokerijen en ververijen haalden minder omzet. En dat terwijl hun segment de laatste tien jaar groeide. De paaspiek begon prijsmatig gezien drie weken geleden en liep door tot en met deze week.

Deze week neigen de noteringen wel wat naar beneden. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram daalt € 0,21 naar € 7,99 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht boetten € 0,18 in en komen op € 7,79 per 100.

Invloed Duitse prijs

Nu komt deze daling vooral door de invloed van de Duitse prijs. De WeserEms-notering zet een behoorlijke stap terug. Bruine M-en leveren € 0,63 in en komen daarmee op € 8,25 per 100. De WeserEms had echter ook die ruimte, omdat deze halverwege maart in een paar weken tijd € 0,30 tot € 0,40 harder steeg dan de noteringen in ons land.

De koers op de Nederlandse markt is nog steeds vrij stabiel. Barneveld verlaagt met een stuiver per 100 eieren en de Amsterdamse grossiersnotering daalt een dubbeltje bij de bruine en een stuiver bij de witte eieren.

De prijzen voor kooi-eieren staan nog wel steeds onder druk. De NOP richtprijs daalt deze week 6 cent naar € 0,686 per kilo. Daarmee heeft de notering alleen al in de laatste maand een derde van zijn waarde verloren.

Wel of geen verzadiging op markt scharreleieren

Sommige marktpartijen hebben het gevoel dat er wat verzadiging begint op te treden op de markt voor de scharreleieren. Volgens pluimveehouders wordt dat argument ook wel gebruikt om de markt wat naar beneden te praten. De markt heeft volgens hen nog steeds die positieve ondertoon, en ze verwachten dat dat na Pasen niet ineens heel anders zal zijn.

Wel is iedereen het erover eens dat corona de markt vertroebelt. Dat de omstandigheden zo anders zijn, dat lastig te voorspellen is hoe het met de voorraden in de winkels en de koelkasten staat en hoeveel er daadwerkelijk geconsumeerd is. In de loop van volgende week zal blijken of voorraadvorming het bestelgedrag heeft veranderd, of dat eieren in dezelfde vaart de winkels uit blijven rollen.

Prognose: licht dalend

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin