Skip to content

Pak je plastics aan

Plasticproducenten moeten kijken hoe ze het vele plastic uit de foodindustrie kunnen hergebruiken.

Column
Food
Het zou al een grote verbetering zijn als meer plastic gerecyceld kan worden. - Foto: Canva premium

Het zou al een grote verbetering zijn als meer plastic gerecyceld kan worden. - Foto: Canva

We gebruiken veel plastics in de voedselketen.

Dat is niet goed voor het klimaat en het milieu, want voor de vorming van plastic is aardolie nodig. Bovendien breekt het bijna niet af en vervuilt zo de wereld. Denk aan de plasticsoep in de oceaan.

Er zijn honderden soorten plastics. Enkele bekende zijn PE (polyethyleen), PP (polypropyleen) en PET (polyethyleentereftalaat).

Andere verpakkingsmaterialen hebben vanuit milieuoogpunt de voorkeur (bijvoorbeeld papier en karton). Alleen zijn plastics veel aantrekkelijker door hun uitstekende barrièrefunctie en hun lage gewicht en prijs. In plaats van steeds nieuwe plastics te maken, zou recyclen van plastics dan al een verbetering zijn. Dit gebeurt echter heel weinig, nog maar zo’n 10% wordt gerecycled.

Weinig hergebruik">Weinig hergebruik

Waarom wordt er zo weinig plastic hergebruikt? Dat komt doordat er zoveel soorten zijn die moeilijk te scheiden zijn. Daarnaast zijn er laminaten, een stapeling van verschillende soorten plastic op elkaar. Daar zit dan vaak ook nog lijm tussen en een etiket erop, of oude voedselresten of ander afval doorheen. Dat levert een risico op van verspreiding van geuren of andere vervuiling, en dat willen we niet in de voedselketen.

De truc is dan ook om meer dezelfde soorten plastic te verzamelen, zodat vervuiling met andere plastics in ieder geval beperkt is. Het statiegeld op PET-flessen werkt zo ideaal. Eén soort plastic, waarvan we weten wat erin heeft gezeten (drank). Makkelijk schoon te maken en weinig vervuiling met andere plastics.

Wat is nodig?

Om stappen in recycling te zetten, moeten plasticproducenten en ketenpartijen minder soorten plastic gaan gebruiken en meer denken in een ‘plastic-lifecyclus’. Hoe kun je je verpakkingsmateriaal weer verzamelen en hergebruiken? Vervanging van polyplastic-laminaten door monoplastic-laminaten is ook een goede stap. Denk aan vervanging van PET/PE door polyPET-verpakking.

Plasticproducenten en ketenpartijen moeten minder soorten plastic gaan gebruiken en kijken naar verzamelen en hergebruik

Ook de overheid moet aan regelgeving werken. De eis dat bijvoorbeeld alleen 100% zuiver PP in de voedselverpakking gebruikt mag worden, is niet werkbaar als je met recycling werkt. En wellicht kunnen de minimale en/of maximale houdbaarheid verminderd worden.

Er is dus werk aan de winkel! Gebruik van plastic raakt maatschappelijke issues zoals het klimaat en de biodiversiteit. Het is daarom logisch daar naar te kijken, zodat we stappen kunnen zetten naar een mooiere wereld.

Snel delen

Afbeelding
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin