Doorgaan naar artikel

Panel: ‘nepvlees’ redt het klimaat niet

De manieren om plantaardige of alternatieve vleesvervangers te maken zijn namelijk mogelijk niet zo duurzaam als wordt beweerd.

Nieuws
Food
Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

‘Nepvlees’ zal het klimaat niet redden. De manieren om plantaardige of alternatieve vleesvervangers te maken zijn namelijk mogelijk niet zo duurzaam als wordt beweerd.

Dat stelt het International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) in een nieuw rapport. IPES stelt dat er te veel obsessie is voor alternatieve eiwitten in plaats van verandering van het hele voedselsysteem.

Volgens het panel zijn de bewijzen dat alternatieven eiwitten veel voordelen bieden voor gezondheid en het klimaat beperkt en speculatief, met name voor kweekvlees. “Veel claims zijn gebaseerd op ongefundeerde wetenschap en onderzoeken die door de fabrikanten zijn gefinancierd.” Dergelijk onderzoek negeert volgens IPES vaak dat er grote verschillen zijn tussen veehouderijsystemen en productiemethodes. In onderzoeken worden alternatieve eiwitten vaak afgezet tegen één veehouderijsysteem op gebied van broeikasgassen, zo stelt het panel.

Veranderingen wel nodig

Het panel stelt dat de huidige landbouwsituatie onhoudbaar en dat er wel verandering nodig is. “Het is zonder twijfel dat de duurzaamheidsuitdagingen waar we voor staan niet kunnen worden aangegaan zolang de veehouderij bijna 80% van de wereldwijde landbouwgrond in beslag neemt. Intensieve veehouderijsystemen die afhankelijk zijn van voedergewassen, moeten drastisch worden teruggeschroefd.”

Een eiwittransitie, waarbij onder andere wordt ingezet op ‘ultrabewerkte voedingsmiddelen, waarvan de consumptie door een aantal voedingsrichtlijnen wordt aanbevolen om te beperken’ is volgens IPES echter geen oplossing. Het pleit voor een verschuiving van focus van de ‘eiwithype en simplistische technofix-oplossingen’ naar duurzame voedselsystemen en lokale voedselhervormingen. “Net zoals elektrische auto’s geen wondermiddel zijn om klimaatverandering op te lossen, zullen deze oplossingen ons schadelijke industriële voedselsysteem niet oplossen. We moeten het systeem veranderen – niet het product”, aldus hoofdauteur en professor aan de Michigan State University Phil Howard.

Onafhankelijk panel

IPES-Food is een onafhankelijk non-profit expertpanel waarin 23 personen uit de academische en wetenschappelijke hoek zitten. Het neemt geen financiering aan van overheden of bedrijven. Het doel van IPES is om debatten over de hervorming van voedselsystemen te voeden door middel van onderzoek. De onderzoeksprojecten hebben ‘meer rechtvaardige en duurzame voedselsystemen’ als doel.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin