Paniekreactie op gasmarkt laat prijsrecords sneuvelen

23-08 | |
Nord Stream-gasstation in Lubmin, Duitsland. Gevreesd wordt dat er op korte termijn weer veel minder gas door deze leiding stroomt. - Foto: ANP
Nord Stream-gasstation in Lubmin, Duitsland. Gevreesd wordt dat er op korte termijn weer veel minder gas door deze leiding stroomt. - Foto: ANP

De gashandel vreest dat Rusland het geplande onderhoud eind deze maand aangrijpt om de gastoevoer naar Europa helemaal af te knijpen. Prijzen van gas én elektra bereiken records.

Als Russen onderhoud gaan plegen aan de gasleiding dan schiet de gasmarkt in de stress. Alleen al de aankondiging van een onderhoud van drie dagen aan de pijpleiding Nord Stream jaagt de gasprijzen verder omhoog. En daarmee wordt ook elektra ineens weer veel duurder.

Gastoevoer naar Europa

De gashandel vreest dat Rusland het geplande onderhoud eind deze maand aangrijpt om de gastoevoer naar Europa helemaal af te knijpen. In de afgelopen weken werd de toevoer al verminderd tot een vijfde van de capaciteit. Een verdere vermindering van de gasleveranties zullen de prijzen verder verhogen. Maar als blijkt dat de aanvoer na het onderhoud weer op gang komt, zullen de prijzen weer dalen.

€ 2,70 per kuub

Op de termijnmarkt stegen de prijzen van Dutch TTF Gascontracten maandag met zo’n € 30 naar omgerekend zo’n € 2,70 per kuub. Daarmee ligt de prijs zo’n € 1,80 per kuub hoger dan half juni. Begin vorig jaar kon gas geleverd in september 2022 nog worden vastgelegd voor amper € 0,15 per kuub. In december vorig jaar en maart van dit jaar gingen de prijzen plots explosief omhoog. Maar de prijsstijging die we deze maand zien breekt alle records.

Elektraprijzen

In het zog van de hoge gasprijzen worden ook de elektraprijzen omhoog gestuwd. Inmiddels is de spotmarktprijs op de termijnmarkt APX al gestegen tot boven de € 600 per mWh. Van half maart tot half juni schommelde deze prijs nog tussen de € 60 en € 250 per mWh. Dit geeft wel aan dat ook elektra de afgelopen weken flink duurder aan het worden is.

Prognose: stijgende prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer