‘Paniekvoetbal bij PFAS-beleid’

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva -
Foto: Canva

PFAS vergt een serieuze aanpak, maar de plotse daadkracht heeft meer het karakter van paniekvoetbal.

Goed beleid voldoet aan een aantal voorwaarden. Nut en noodzaak zijn uiteraard primair. Draagvlak en uitvoerbaarheid zijn 2 andere pijlers. De verlaging van de PFAS-norm van 3 naar 0,1 microgram per kilo grond voldoet niet aan deze toetsing.

Milieuminister Stientje van Veldhoven verlaagde per 1 oktober de PFAS-norm, met als gevolg dat de verwerking van aardappelen, bieten en chicoreiwortels in gevaar komt. De Cosun-bedrijven Aviko, Suiker Unie en Sensus kunnen de tarragrond niet afzetten. Als gevolg van de natte oogst is er ook nog eens veel tarragrond.

Acute noodzaak is er niet om nu in te grijpen

Paniekvoetbal

Natuurlijk vergt PFAS een serieuze aanpak, maar de plotse daadkracht heeft meer het karakter van paniekvoetbal. De PFAS-stoffen zitten al tientallen jaren in het milieu. Daar kunnen enkele maanden nog best bij. Een acute noodzaak is er niet om per se nu in te grijpen. Cosun trekt terecht aan de bel.

Draagvlak

Probleem is dat Cosun geen fabrikant-eigenverklaring meer krijgt. Deze verklaring wordt tijdelijk niet afgegeven door de certificerende instantie, vanwege het besluit van Van Veldhoven.

Cosun hoopt nu dat Van Veldhoven per 1 december de norm verhoogt, zodat de de productie niet in gevaar komt. De opslagplaatsen zitten vol. Op weg naar de campagne 2020 kan dan naar een structurele aanpak worden gekeken. Dat vergroot het draagvlak en de uitvoerbaarheid.

Lees meer over PFAS

Meer over


Beheer