PAS-melders bungelen al veel te lang

Het legaliseren van de PAS-melders laat nog steeds op zich wachten. Dat duurt veel te lang.

Dinsdag komt het kabinet met een nieuwe stikstofwet. Een belangrijke conclusie is nu al te trekken: de PAS-melders zijn nog steeds niet geholpen. In plaats van een oplossing komt minister Schouten opnieuw met een belofte: we gaan het regelen. Die belofte is nu al zo vaak gedaan dat het argwaan wekt. Het is een bezweringsformule geworden: wees niet bang, we zijn er druk mee bezig en er komt een oplossing.

Nog steeds zonder vergunning

Maar intussen zijn we bijna anderhalf jaar na de vernietiging van het PAS en zitten ruim 3.000 veehouders die alles keurig volgens de regels hebben gedaan, nog steeds zonder vergunning. Voor betrokkenen is het meer dan een papieren probleem. Zo kunnen deze bedrijven nog niet meedoen aan extern salderen, om maar wat te noemen. En de juridische werkelijkheid leert dat zolang je iets niet zwart op wit hebt, je toch niet zeker van je zaak bent. In feite zijn bedrijven zonder geldige vergunning vogelvrij en overgeleverd aan de gunsten van (lokale) bestuurders. Wat als er handhavingsverzoeken komen?

Waarom moet dit zo lang duren?

In feite is het probleem nog groter dan de groep PAS-melders. Er is ook een onbekend aantal bedrijven die geen vergunning én geen melding hadden, omdat ze dat destijds niet hoefden. Hun situatie is nog onduidelijker.

Waarom moet dit zo lang duren? Het is ‘complex’, meldde een woordvoerder van Brabant onlangs nog. Er wordt heel druk aan gewerkt, maar pas vanaf volgend voorjaar kunnen de eerste bedrijven daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het is ongehoord dat dit zolang moet duren. Belofte maakt schuld. Het is hoog tijd dat deze belofte ingelost wordt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.