PAS-melders fout geframed

25-10 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Het geldt in krantenland als niet erg ‘chic’ om elkaars artikelen te becommentariëren. Het grote verhaal vol missers over PAS-melders waarmee het Financieele Dagblad afgelopen weekend kwam, zou normaal gesproken op de redactie van Boerderij en Food&Agribusiness ter kennisgeving aangenomen zijn, en daar zou het dan bij blijven. Wij zijn er niet om andermans werk te rectificeren, is normaliter de afweging.

Toch is er genoeg reden om nu van die hoofdlijn af te wijken. De publicatie van het doorgaans gezaghebbende FD is een eigen leven gaan leiden, en daarmee een actueel gegeven op zich. Daarbij beïnvloedt het stuk de discussie op een negatieve manier. Niet vanwege een mening die het zou bevatten – over meningen valt niet te twisten – maar wegens de omdraaiingen, misinterpretaties en regelrechte fouten in het stuk, die PAS-melders ten onrechte in een kwaad daglicht plaatsen.

Wat is er aan de hand? PAS-melders zijn ondernemers die ten tijde van het PAS-systeem geheel binnen de toen geldende wettelijke regels hun bedrijf hebben ontwikkeld (uitgebreid), maar daarvoor geen vergunning kregen. Niet omdat ze die niet wilden, maar omdat ze die niet hoefden te hebben en daardoor ook niet konden krijgen. Sinds de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 zijn deze bedrijven strikt juridisch gezien illegaal. Een beschamende situatie die nog steeds voortduurt.

Van ‘ongewild illegaal’ tot ‘moedwillig illegaal’

Wat FD – en ook anderen – doet, is de zaak verdraaien van ‘ongewild illegaal’ tot ‘moedwillig illegaal’. PAS-melders worden geframed als sjoemelaars die de randjes van de wet opzochten om maar te kunnen groeien, ten koste van hun collega-boeren. De krant koppelt dit ook nog eens aan geruchten over handel met voorkennis door bestuurders, voorafgaand aan de invoering van de fosfaatrechten.

Al met al wordt zeer ten onrechte de indruk gewekt van een sector die liegend en bedriegend en koste wat het kost door wil gaan met milieubedreigende groei. Zo komen we niet verder.

Meer over


Beheer