Pas op de plaats voor prijs slachtkoeien

26-11-2020 | |
Foto: Boerderij
IMG_IVH-1744-20160927

Een koe van O-kwaliteit staat op € 2,50 tot € 2,65 per kilo op de veemarkt in Leeuwarden.

Het evenwicht in de markt voor slachtkoeien blijft kwetsbaar. Vorige week en aan het begin van de week zag het marktbeeld er vriendelijker uit dan in de weken ervoor. Het kleinere aanbod maakte het mogelijk om te plussen in de prijzen.

Stroeve handel

Op de veemarkt in Leeuwarden was de handel toch stroever dan verwacht. Er werden 405 dieren aangevoerd, ruim 40 meer. Dat is wat de inkopers aankonden, zonder dat noteringen naar beneden bijgesteld moesten worden. Een koe van O-kwaliteit staat op € 2,50 tot € 2,65 per kilo.

Aanbod blijft relatief hoog

Ook rechtstreeks trok de aanvoer in de loop van de week weer aan, zodat slachterijen hun handen vol hebben aan de dieren. En daar speelt capaciteit een hele belangrijke rol in.

De afzet richting supermarkten loopt goed door. Er is een goede vraag naar de goedkopere rundvleesproducten die passen bij de retail. Ook profiteren Nederlandse slachterijen op het moment van de situatie in Duitsland. Daar hebben slachterijen nog meer last van de corona, waardoor minder vlees beschikbaar komt.

Het blijft ook de komende tijd een markt met een breekbaar evenwicht, maar vooralsnog is de verwachting dat de slachtkoeienprijs op het huidige prijsniveau blijft staan.

Prognose: prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.