Pas op voor al te slimme hardware

25-07-2020 | |
Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Een veehouder checkt het stalklimaat via een tablet. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Een veehouder checkt het stalklimaat via een tablet. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Soms gaat het bij de verkopers van hardware meer om de gegevens die ze ermee kunnen verzamelen. Dat is oppassen, ook in de landbouw.

De EU is weer eens een onderzoek gestart naar de praktijken van Big Tech. In een artikel in het NRC van afgelopen weekend stond hoe de markt van digitale assistenten en smart home-gadgets in handen is van bekende reuzen als Apple, Amazon en Google. De EU heeft zorgen over ongeoorloofd gebruik van data en machtsmisbruik. Is het mogelijk om in landbouw deze problemen voor te zijn?

Mogelijke privacy-schendingen

Het ongeoorloofd gebruik van data schuilt hem in mogelijke privacy-schendingen. Een slimme speaker hoeft meestal geen complexere taken uit te voeren dan het afspelen van een liedje. Toch verzamelen deze gadgets veel en zeer persoonlijke gegevens. Ze luisteren zelfs actief mee.

De waarde van deze gadgets schuilt voor deze bedrijven niet in het verkopen van hardware, maar in het verzamelen van data.

Techbedrijven sluiten anderen uit of remmen die af

De zorgen over machtsmisbruik komen voort uit indicaties dat techbedrijven andere partijen uitsluiten of afremmen als ze gebruik willen maken van andermans platform. Zo veranderen digitale assistenten Siri en Alexa in poortwachters, die de neiging hebben eigen diensten voor te trekken. Dit leidt tot minder keuze voor gebruikers en minder mogelijkheden voor andere bedrijven om te concurreren.

Al zijn de kaarten in de wereld van Agri IT minder duidelijk geschud, het zou naïef zijn om niet dezelfde zorgen te hebben. Grote partijen willen het centrale platform worden waar anderen op doorontwikkelen. In de strijd om de meerwaarde en het nut van hun eigen platform aan te tonen, bedienen veel agri-IT-bedrijven zich van dezelfde modellen en tactieken als die van voornoemde reuzen.

Grote publieke rol bij financieren van innovatie

Een belangrijke kans om deze problemen voor te zijn in de landbouw schuilt in de grote publieke rol bij het financieren van innovatie. De overheid kan omwille van privacy, keuzevrijheid en het voorkomen van machtsmisbruik opeisen dat innovatieprojecten niet alleen leiden tot technische oplossingen, maar ook tot nieuwe protocollen en contracten die de datapositie van de boer beschermen en innovatie bevorderen.

In het publiek gefinancierde rijk van innovatie wordt dan voorgedaan aan commerciële partijen en de private markt welke afspraken en gedragscodes we willen hanteren.

De bijdrage van de overheid is juist op dat vlak hard nodig en zal beter tot zijn recht komen.

Meer over


Beheer