Skip to content

Pas volgende week oplossing voor schepen met fosfine

Diervoederbedrijf De Heus Voeders is met verschillende partijen in gesprek.

Updated on:
Business
Nieuws
Een van de binnenvaartschepen die met fosfine in het ruim in de haven bij Lelystad liggen. - Foto: ANP

Een van de binnenvaartschepen die met fosfine in het ruim in de haven bij Lelystad liggen. - Foto: ANP

Pas in de loop van de volgende week is er mogelijk een oplossing voor de drie binnenvaartschepen die met fosfine in het laadruim aan de kade liggen in Lelystad.

Diervoederbedrijf De Heus Voeders is met verschillende partijen in gesprek over een manier om de lading van de schepen veilig en verantwoord over te slaan. Omdat er zoveel verschillende diensten bij betrokken zijn vraagt goedkeuring van een nieuw plan veel tijd, aldus het bedrijf vrijdag 13 augustus.

De drie met tarwe geladen binnenvaartschepen kwamen op 27 juli aan de ketting te liggen. Toen ging bij het lossen van een lading aan de loswal in Utrecht een fosfinemeter af. Dat alarm gaf aan dat de concentratie van het giftige gas in het ruim te hoog was. Fosfine wordt toegevoegd aan een lading om ongedierte te weren. Inademen van fosfine kan ernstige klachten veroorzaken.

Geen toestemming van provincie

De ladingen zouden deze week overgeslagen worden op het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer, een slibdepot van Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland gaf echter geen toestemming omdat er op het eiland geen havenactiviteiten mogen plaatshebben. De schepen liggen nu bij een maritiem dienstverlenend bedrijf in Lelystad. Zodra de lading wordt gelost, vervliegt de fosfine in de buitenlucht. De tarwe kan dan gewoon gebruikt worden, aldus De Heus.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin