Passie, poen en perspectief op Agrifirm Jongerendag

Jonge boeren moeten goed bedenken welke weg goed bij ze past en het beste perspectief heeft. Dat was de boodschap die klonk op de Agrifirm Jongerendag.

Bedrijfsopvolgers moeten goed bedenken welke weg goed bij ze past en het beste perspectief heeft. Dat zei Maarten van der Weijden, spreker op de Agrifirm Jongerendag 2020. Deze dag vond 9 januari plaats in theater Orpheus in Apeldoorn. Het thema was ‘Passie, poen en perspectief’.

Meer de diepte in

Waar voorgaande jaren ook schoolbussen met studenten kwamen, had de voerleverancier zich dit jaar volledig gericht op jonge boeren. Agrifirm koos er dit jaar voor meer de diepte in te gaan over bedrijfsopvolging en toekomstplannen. Vorig jaar kwamen er 1.100 boeren en studenten op het evenement af. Dit jaar meldden 600 mensen zich aan. Agrifirm is tevreden met deze opkomst.

Van verandering naar uitdaging

Arjan van Houten, voorzitter van de Jongerenraad, zei dat het goed is dat boeren een stem laten horen richting de politiek. Hij hoopte dat de aanwezigen naar huis gaan met een idee over hoe zij van een verandering een uitdaging maken. Van Houten en Dick Hordijk, CEO van Agrifirm, waren het erover eens dat je zonder poen geen perspectief kunt hebben. “Boeren moeten ervoor zorgen dat het product dat zij maken zo mooi is, dat de consument er een beetje meer voor wil betalen.” Volgens Hordijk hebben boeren een eerlijke voedselprijs nodig om perspectief te creëren en te houden.

Loyaliteit richting leden

Na dit verhaal kwam er vanuit de zaal een opmerking van een jonge boerin die geïnvesteerd heeft in emissiearme roosters en zich erg bezighoudt met hoe zij de kostprijs zo laag mogelijk kan houden. Zij vroeg zich af hoe ze dat het beste zou kunnen doen als het voer dat zij aankoopt duur is. Dick Hordijk legde uit dat Agrifirm miljoenen euro’s uitbetaalt aan Nederlandse boeren via de ledenuitkering. Op deze manier wil de onderneming loyaal zijn aan haar leden. Een andere reactie op de vraag van de jonge boerin kwam uit het publiek. Een akkerbouwer stelde dat boeren niet in de slachtofferrol moeten blijven. “We kunnen beter accepteren dat dingen nou eenmaal veranderen en daarmee om gaan.”

Hoge kostprijs

Accountantskantoor Flynth concludeerde begin deze maand dat de kosten voor voer, vee en grasland zorgen voor een hoge kostprijs in Nederland. De opmerking van de jonge boerin liet blijken dat jonge melkveehouders hier veel mee bezig zijn.

Tijdens zware momenten is het misschien verleidelijk om je in jezelf te keren. Pijn delen maakt het echter draaglijk

Maarten van der Weijden

Nog een keer proberen

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden vertelde wat perspectief hem heeft gebracht tijdens zijn voorbereiding op de Olympische Spelen en op het zwemmen van de Elfstedentocht. Hij vertelde dat als een doel moeilijk lijkt, hij zich altijd afvraagt wat het ergste is dat kan gebeuren. ‘Tijdens zware momenten is het misschien verleidelijk om je in jezelf te keren. Pijn delen maakt het echter draaglijk”, is zijn ervaring. “Samen kun je meer bereiken”, zei hij. Van der Weijden doelde hiermee op de coaches en familieleden die hem hielpen om doelen te behalen. In 2018 lukte het hem niet om de Elfstedentocht helemaal uit te zwemmen. “Als het nou de eerste keer niet lukt, dan mag je het best nog een keer proberen”, beëindigde hij zijn verhaal. Een hart onder de riem voor de jonge boeren, die voor veel veranderingen staan de komende jaren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.