Met onderzoek naar voeropnamepatronen bij vleesvarkens heeft ForFarmers 2 conclusies kunnen trekken met betrekking tot seizoen en tot vezels.
ForFarmers heeft inmiddels 2 proefrondes afgesloten met individuele voerstations, de zogenoemde performance testers. De vleesvarkens worden in het voerstation herkend aan een oornummer met ingebouwde (RFID) chip en de performance tester registreert per dier het aantal maaltijden, het tijdstip, de voeropname per bezoek en de duur van de voeropname. Als de dieren in het voerstation staan om te vreten, worden ze ook gewogen.
De eerste bevindingen geven al een beter beeld van het voeropnamepatroon bij de vleesvarkens. “Het uiteindelijke doel is om de relatie van het voeropnamepatroon en de technische gegevens te begrijpen”, geeft Paul Ottink, nutritionist bij ForFarmers, aan. Ottink is betrokken bij de proeven en het analyseren van de data vanuit de performance testers.
Bij praktijkbedrijf De Janshoeve in Overloon zijn 12 performance testers geplaatst met 12 varkens per tester. “We krijgen zeer veel data binnen, die we tot behapbare informatie moeten vormen. Na analyse moeten we de juiste conclusies trekken”, vertelt Ottink. Een varken bezoekt gemiddeld elf tot twaalf keer per dag de tester. De eerste proeven waren vooral gericht op de relatie tussen temperatuur en voeropname, maar ook tussen vezels en voeropname.
Tot nu toe zijn als voorbeeld de volgende 2 conclusies te trekken:
Een ander voeropnamepatroon gaat niet alleen over wanneer het varken vreet, maar ook hoe lang en hoe vaak het varken vreet. “Dat het voeropnamepatroon in de zomer anders is dan in de winter dat wisten we al, maar nu hebben we nog beter in beeld wanneer de varkens tijdens warme periodes vreten. Hierdoor kunnen we beter advies geven wanneer je voer verstrekt aan de varkens.” Sommige soorten vezels hebben een duidelijke invloed op de voeropname en het voeropnamepatroon. Daar maakt ForFarmers gebruik van bij de verschillende ULTRA-voeders, die gebaseerd zijn op voeropnamecapaciteit.
Om als varkenshouder zelf de gegevens te analyseren, is een flinke uitdaging. Het is vooral belangrijk om te weten wat je wilt analyseren. Hierdoor zal het gebruik van een performance tester en het analyseren van de gegevens vooral weggelegd zijn voor bijvoorbeeld fokkerijorganisaties en onderzoeksbedrijven.
De mogelijkheden met individuele dierherkenning om dieren van geboorte tot slacht te kunnen volgen, zijn enorm. Het is mogelijke om informatie tussen de verschillende schakels in de keten te koppelen en uit te wisselen. Elke schakel kan hiermee zijn voordeel doen.
Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt